Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Mateja u Širokoj Kuli

Široka Kula (IKA)

Župa sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavila je proteklog vikenda Matejevo, blagdan svog nebeskog zaštitnika.

Uz domaćeg župnika Široke Kule i Ličkog Osika preč. Luku Blaževića, misna slavlja je predslavio o. Ivan Dominik Iličić, OP. Na popodnevnoj misi u subotu 21. rujna suslavio je i predstojnik Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije preč. Nikola Turkalj.

o. Ivan Dominik Iličić, OP.

Središnje misno slavlje održano je u nedjelju 22. rujna. Pater Ivan Dominik je u svojoj blagdanskoj homiliji vjernicima približio lik sveca Mateja, nebeskog zaštitnika župe Široka Kula, a koji je bio carinik i doživio preobrazbu. „Danas bismo rekli da je Matej bio izdajnik naroda, ali Isus nije tako mislio. Današnje drugo čitanje nas također poziva da molimo za sve ljude. Svi trebamo biti društveno aktivni kršćani, bilo kroz svoju obitelj ili u društvu. Može nam primjer biti sveti Matej koji je promijenio stari način života. Važno je da mi dopustimo Isusu da i on nas preobrazi, da se opet rodimo u sakramentima krštenja i krizme. Povezanost nas i svetaca je jako važna jer molitvom dolazimo u dodir sa svima. Trebamo biti zahvalni na svećenicima koji donose živoga Boga u Presvetoj euharistiji. Kao što se Matej obratio, tako danas svakog od nas Isus čeka u sakramentu svete ispovijedi. Trebamo biti spremni za promjenu života, jer smo pozvani na svetost i biti znak nade u ovom svijetu, za pomoć potrebitima i svakom čovjeku,“ istaknuo je o. Ivan Dominik.

Preč. Luka Blažević

„Kada Krist zahvati cijelu osobu i preobrazi u srcu ono što ne valja svima će nam biti lakše u svakdanjem životu. Mi ništa ne možemo sami, ali Isus je tu da nam pomogne. Važno je i zajedništvo vjernika ove župe koji za ovaj župni blagdan dolaze u Široku Kulu. Pozvani smo poput sv. Mateja napisati evanđelje svoga života. Trebamo čitati Sveto pismo, promatrati u tišini Božju riječ i dopustiti joj da nas ona promijeni, da postane naš način razmišljanja. Isto tako i sveta misa nas preobražava jer nam Bog u njoj daruje samoga sebe. To je to. Onda ti postaneš sposoban pisati evanđelje svoga života“, zaključio je propovjednik Iličić.

Na kraju mise župnik preč. Luka Blažević predstavio je novi broj župnog lista Providnosti koji izlazi uoči Matijeva.