Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Mateja u Širokoj Kuli

Široka Kula (IKA)

Župa sv. Mateja apostola u Širokoj Kuli proslavila je u četvrtak 21. rujna 2023. svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika.

Proslavom Matijeva ujedno je započela trodnevna duhovna priprema za nedjeljno slavlje koje predvodi imenovani splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić. Proslava Matijeva uvijek se prenese i na nedjelju kako bi Kuljani koji su diljem Hrvatske mogli doći u svoj kraj i sudjelovati na misnom slavlju.

Euharistijsko slavlje predvodio je karmelićanin iz Gospića o. Marko Maglić u suslavlju župnika preč. Luke Blaževića, sužupnika preč. Nikole Turkalja i župnika iz Klanca i Pazarišta vlč. Petra Šporčića.

Predvoditelj misnog slavlja i propovjednik o. Marko je u svojoj propovijedi približio lik svetog Mateja. Tko je on bio, zašto je krenuo za Isusom te što je potrebno današnjem čovjeku da napusti stari način života i okrene novu stranicu u svom životu. Drugim riječima, sveti Matej koji je bio carinik i neomiljen u društvu oduševio se riječima Krista i krenuo za njim. To međutim nije bilo drago drugim učenicima na početku, ali uvidjevši da se Matej promijenio, prihvatili su ga. Sami se možemo pitati s kolikim oduševljenjem mi prihvaćamo evanđelje ili Radosnu vijest. Je li dopuštamo da nas Evanđelje oduševi ili je to tek puka formalnost. Krenimo zato stopama sv. Mateja kako bi i mi u punom smislu riječi mogli biti istinski nasljedovatelji Isusa Krista, rekao je propovjednik u svojoj homiliji.

Na kraju mise župnik Luka Blažević zahvalio je predvoditelju misnog slavlja o. Marku na upućenim riječima ohrabrenja u ovim vremenima kao i suslaviteljima na oltaru.