Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna svetkovina svetog Klementa proslavljena u Hrtkovcima

Hrtkovci (IKA/TU)

Svetkovina zaštitnika župe Hrtkovci proslavljen je 23. studenoga 2021. svečanim euharistijskim slavljem.

Euharistiju je predslavio župnik Župe sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije u Čereviću vlč. Luka Ivković.

Na početku slavlja je srdačno pozdravio okupljene vjernike, te je izrazio radost zbog mogućnosti predslavljenja euharistije u tom veoma važnom danu za hrtkovačku vjerničku zajednicu.

Vlč. Ivković u homiliji je podsjetio vjernike na vrijednost i veličinu mučeničkog primjera sv. Klemeta I., pape i mučenika.

Biti Kristov i pripadati Kristu nikada nije bilo jednostavno. To vidimo još iz prvih kršćanskih vremena. I danas, dok govorimo o tim hrabrim primjerima vjere, izdvjamo i jedan konkretni primjer – život, djelo i svjedočanstvo svetog Klementa I., pape i mučenika. Možemo se pitati što ga je potaklo da ugrozi svoj život ili što je bio motiv da se odluči na ovakav konac života? Odgovora našom ljudskom logikom nećemo dati niti ćemo pronaći. A ako se bolje zadubimo razmišljajući o svemu odgovor je samo jedan – Isus Krist, izvor pravog života i svake vjerničke hrabrosti – rekao je.

Dopustimo da nam ovaj primjer vjere, ne samo progovori, nego da nas i ohrabri da bismo i mi u današnje vrijeme i u sasvim konkretnoj situaciji znali nasljedovati hrabre primjere vjere. Stoga se danas možemo pitati – što za tebe, katoliče, znači vjera, vjernost, iskreno pripadanje Bogu, što za tebe znači život i svjedočanstvo za Boga? Je li tvoj vjernički život živ ili je neka vrsta puke tradicije? – poručio je, između svega vlč. Ivković okupljenim vjernicima.

Misu su suslavili župnik u Zemunu preč. Jozo Duspara, župnik u Petrovaradinu 2 vlč. Ivan Rajković, župnik u Petrovaradinu 3 preč. Marko Loš, župnik u Beški preč. Božidar Lusavec, župnik u Šidu vlč. Nikice Bošnjaković, župnik u Laćarku vlč. Ivica Zrno i domaći župnik vlč. Ivica Živković.

Na koncu slavlja, župnik Živković zahvalio je predsjedatelju slavlja i svim svećenicima koji su došli na proslavu crkvenoga goda, kao i svim vjernicima, domaćinima i gostima, koji su svojom nazočnošću učinili slavlje ljepšim i bogatijim. Posebno je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji slavlja.

Nakon mise, svi su se uputili u župnu kuću na tradicionalno druženje za svećenike i vjernike.