Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Uzašašaća Gospodinova u Cerovniku

Cerovnik (IKA)

Na Uzašašće Gospodinovo u četvrtak 30. svibnja u župi Cerovnik u Ogulinskom dekanatu svečano je proslavljena župna svetkovina.

Misno slavlje u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika predslavio je vojni kapelan vojne kapelanije bl. I. Merza s vojnog poligona Slunj don Milenko Majić u suslavlju mjesnog župnika i upravitelja svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popa Antuna Luketića, župnika župe sv. Križa iz Ogulina Josipa Štefančića, župnika župe bl. Alojzija Stepinca fra Petra Grubišića, fra Mirka Gregova iz franjevačkog samostana u Ogulinu, župnika Josipdola Petra Šporčića te župnika Trošmarije, Lešća i Lipe na Dobri don Željka Kutena. Slavlje su svojim stjegovima uveličali članovi domaćeg Dobrotvornog podupirajućeg društva Uzašašće Gospodinovo kao i DPD Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika u župi Oštarije.

Danas slavimo svetkovinu odlaska ali i obećanja, slanja Duha svetoga na zemlju, istaknuo je don Milenko je uvodno u svojoj propovijedi. Isus je svoje učenike pripremio na svoje uhićenje, muku, uskrsnuće i uzašašće, no oni su to teško shvaćali da je on Mesija koji će nas osloboditi od ropstva. Kakav je to Mesija koji ne može osigurati da ne bude uhićen a za sebe su očekivali da će u tom kraljevstvu dobiti položaje blizu vlasti. Isus ih je upozoravao da njihovo kraljevstvo nije odavde već se stvara novo, kraljevstvo Božje koje se ostvaruje njegovim uskrsnućem kada Sin nebeski pobjeđuje ovozemaljsku silu. Apostoli su se bojali da će i njih uhititi jer su sudjelovali u zločinačkoj organizaciji. No Isus im vraća novu vjeru jer ih kroz 40 dana priprema za njegov odlazak Ocu. „Vi ćete mi biti svjedoci“, poručuje im Krist uz skoro slanje sile odozgo, Duha Svetoga. Kakve to veze ima s nama, zapitao se propovjednik? Previše se pouzdajemo u svoju snagu a zaboravljamo Boga. Ovih dana se sjećamo uspostave samostalne domovine stvorene unatoč jakoj sili uz pomoć Boga i branitelja s krunicom oko vrata. Nakon 90-ih smo zaboravili Boga i krunicu, donosimo protuprirodne zakone. Prepoznajemo li danas Boga, dozivamo li ga u pomoć, jer se on ne želi nametati. Trebamo biti svjedoci Isusovih riječi i djela, zaključio je don Milenko Majić svoju homiliju.

Misu je uzveličao župni zbor a nakon mise održano je druženje hodočasnika u organizaciji DPD-a Spasovo. Proslavi je nazočio i načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević.

Ključne riječi:
Cerovnik Uzašašće