Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, Močile - Koprivnica

Močile (IKA)

U ponedjeljak, 15. kolovoza, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u narodu poznatije kao Velike Gospe, brojni su hodočasnici pohodili marijanska svetišta diljem Hrvatske.

Jedno od njih, smješteno u samom srcu Podravine (Koprivnica – Močile) pohodile su stotine vjernika. Dvorište župne crkve i svetišta Majke Božje Močilske bilo je ispunjeno zahvalnim hodočasnicima koji su pohitali k Mariji s raznih strana predvođeni svojim župnicima. Četiri romarske procesije, ona iz župe Rasinja, Koprivnički Ivanec, Koprivnica – Sveti Leopold, te glavna hodočasnička procesija predvođena župnikom i upraviteljem svetišta mons. Leonardom Markačom, združile su molitvu i pjesmu zahvale Bogu. ‘’Unatrag nekoliko godina ovo Marijino svetište pohodili su brojni vjernici, no, možemo biti Bogu zahvalni, ove godine broj istih znatno se povećao’’ poručio je mons. Markač.

Središnje misno slavlje, u zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog i Ludbreškog dekanata predvodio je župnik Župe Svetog Antuna Padovanskog  fra. Marijan Opitz. U nadahnutoj je propovijedi vjernike usmjerio na nasljedovanje Marijine jednostavnosti i poslušnosti. ‘’Kako bi ovaj život bio jednostavan i plemenit kada bismo mi prvi, ovdje okupljeni oživotvorili u svojoj svakodnevici jednostavnost Blažene Djevice Marije na nebo uznesene. Današnji dan prilika je da započnemo novo, bolje. Nije dovoljno samo doći k Mariji, s Marijom treba i biti u životu i dijeliti ono što nam je darovala’’ poručio je u svojoj homiliji fra Opitz.

Misno slavlje pjesmom su oblikovali župni zborovi ‘’Marija’’ i ‘’Eshaton’’ na čelu s dirigentom prof. Josipom Pankarićem. Za orguljama je bio Ivon Fabijanec.

Taj dan slavljene su još dvije mise, ona jutarnja koju je predvodio župnik mons. Leonard Markač, te večernja koju je tradicionalno predvodio župnik Župe Svetog Ivana Krstitelja – Koprivnički Ivanec, vlč. Nikola Bukovčan.

Proslavi svetkovine Velike Gospe prethodila je trodnevna duhovna priprava. Vjernicima je bilo omogućeno slavljenje sakramenta pokore, marijanske pobožnosti, koncert musicae sacrae, te ono najvažnije, euharistija. U petak, 12. kolovoza misno slavlje predvodio je župnik Župe Svetog Nikole biskupa, vlč. Tomislav Petrić. U subotu, 13. kolovoza misno slavlje predvodio je župnik Župe Svetog Leopolda Bogdana Mandića, vlč. Dominik Vukalović, dekan Koprivničkog dekanata. U nedjelju, prema župnom rasporedu, misna slavlja predvodio je župnik i upravitelj svetišta, mons. Leonard Markač.

Koprivničkim hodočasnicima pridružio se i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji posebno skrbi za ovu župu i svetište, te zamjenik koprivničkog župana Ratimir Ljubić.