Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Svetog Spasa u Cetini

Cetina (IKA)

Svetkovinu Uzašašća (Sv. Spasa) kod starohrvatske crkve Svetog Spasa iz 9. stoljeća u mjestu Cetina, gdje se nalazilo srednjovjekovno naselje Vrhrika, župljani Vrlike slavili su 11. svibnja.

Nakon procesije slavljena je misa pred crkvom koju je predvodio fra Mario Radman, gvardijan i župnik u samostanu u Župi Šubićevac u Šibeniku te definitor. Tijekom procesije litanije je pjevao don Josip Bečić, a predvoditelj fra Mario blagoslovio je polje.

U misnom slavlju uz predslavitelja fra Marija suslavili fra Mladen Prolić, župnik Vrlike; fra Marinko Vukman, gvardijan u Sinju; fra Jakov Dževrnja Viro, župnik Kijeva; fra Ivan Čupić, župnik Dubravica i Rupa; fra Perica Maslać, župnik Hrvaca; don Josip Bečić, župnik Bitelića i Zasioka; fra Pavao Vučković i fra Eugen Poljak iz samostan u Sinju, don Yurij Metsler, duhovnik u komuni u Zasioku, fra Dujo Boban iz samostana u Šibeniku, fra Siniša Balajić i fra Drago Gverić iz samostana Trstenik u Splitu te fra Frano Doljanin, gvardijan u Omišu..

Predslavitelj misnog slavlja i propovjednik fra Mario Radman govorio je o događaju i svetkovini Kristova uzašašća na nebo. Istaknuo je između ostaloga okupljenim hodočasnicima kako su poslani biti svjedoci uskrslog Krista Gospodina i njegova evanđelja. Pred muškarce je stavio kao primjer apostole koji su bili predvodnici molitve u zajednici koja je poslije Kristova Uzašašća čekala silaska Duha Svetoga.

Na misi su pjevali članovi mješovitog vrličkog župnog zbora pod pratnjom voditeljice Petre Milković. U proslavi Spasova sudjelovali su čuvari Kristova groba – Vrlika u vrličkim nošnjama. Moglo se vidjeti i nekoliko Kijevljana u kijevskim muškim narodnim nošnjama te djevojke i djeca u vrličkim narodnim nošnjama.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Mladen zahvalio je svima koji su se uključili u organizaciju proslave svetkovine Sv. Spasa, a posebno predslavitelju i propovjedniku fra Mariju Radmanu koji je zatim blagoslovio automobile.