Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetoga Ante u župi Blizna

Blizna (IKA)

U župi Blizna sveti Antun Padovanski se oduvijek slavi na prvu nedjelju nakon blagdana, te je tako ove godine proslavljen 16. lipnja.

Proslava je počela ophodom od župne crkve Sv. Ante ulicama mjesta. Kip svetoga Ante nosili su mladi župe Blizna te župljani imenom Ante. Svečano misno slavlje predslavio je fra Marinko Vukman, gvardijan Svetišta Gospe Sinjske uz koncelebraciju fra Danijela Stipanovića, župnika Blizne.

„Ima ljudi koji su pokretali i koji pokreću svijet, to su svetci, Bog im je bio uporište, a oružje riječ Božja i molitva. Dobrim djelima svetci su ovu našu zemlju učinili vječnom, a jedan od tih svetaca je svetac koji je nadživio i stoljeća i vjekove. Svetac kojega slavi cijeli svijet i pred čijim likom stoje nebrojeni i mole: „ Sveti Ante, pomozi, sveti Ante, ozdravi, sveti Ante, pomozi mi da nađem izgubljenu stvar.

Svetac cijeloga svijeta, sav svoj život posvetio je Bogu i bližnjemu, ljubio je Boga iznad svega… on je pomirivao na smrt zavađene ljude, izbavljao je ljude iz raznih nevolja. Nema mjesta, nema župe gdje mu nije izgrađena kapelica ili crkvica, gdje se ne nalazi njegov kip, a nema ni čovjeka koji ga nije zazvao u različitim potrebama… sveti Ante je činio čudesa i danas čini, on ne vodi k sebi, nego k Isusu. Trebamo biti privučeni primjerom svoga svetca, ali dopustiti da nas on dovede k Isusu“, istaknuo je u svojoj homiliji fra Marinko.

Tekst i foto: Dijana Rinčić