Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava trodnevnice i spomendana bl. Marije Propetoga

Zagreb (IKA)

Trodnevnica i spomendan bl. Marije Propetoga proslavljeni su u Župi sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama od 6. do 9. srpnja.

Prije svakog euharistijskoga slavlja trodnevne priprave sestre Družbe Kćeri Milosrđa predvodile su s vjernicima molitvu krunice i litanija.

Prvoga dana trodnevnice misu je predslavio o. Ivan Radeljak, svećenik Križevačke eparhije, u zajedništvu s Danijelom Hranilovićem, svećenikom iste eparhije, mons. Encom Rodinisom i mjesnim župnikom Robertom Šreterom. U pozdravu župnik je istaknuo da su sestre Družbe Kćeri Milosrđa u Šestinama prisutne više od 80 godina i da su svoju prvu kuću u Zagrebu podignula upravo u Šestinama. Zahvalio je sestrama na velikom trudu i predanom radu i pozvao vjernike da Bogu zahvaljuju za tu redovničku zajednicu, posebice ove godine kad slave stogodišnji jubilej postojanja. Misnik je u propovijedi istaknuo važnost osobne molitve u kojoj je i blaženica nekoć prepoznala Božju volju za svoj život. I mi, poput nje, trebamo prepoznati i prihvatiti ispruženu Božju ruku i u molitvi neprestano prepoznavati Božja nadahnuća. Sestrama je poručio da s ponosom, radosno i oduševljeno zahvaljuju Boguza svoje služenje njemu u ovoj družbi i da se uvijek utječu zagovoru Majke Božje. Liturgijskoje pjevanje predvodio župni zbor, uz vodstvo i orguljsku pratnju maestra Bože Ljubenka. Na kraju slavlja pročitana je zahvalna molitva bl. Marije Propetoga.

Drugoga dana trodnevnice misu je predslavio fra Marin Marinčić, župnik u Gračanima, u zajedništvu s mons. Encom Rodinisom i župnikom, a pjevao je dječji zbor s voditeljicom Kristinom Pavlović. Propovjednik je rekao da nas riječi evanđeoskoga ulomka podsjećaju na to da kao vjernici moramo riječju i životom navješćivati Boga. Crkva treba pastire kojima je stalo do općeg dobra, a za to su odgovorni svi vjernici. Putokaz za to kako biti odgovoran vjernik daje nam i naša hrvatska blaženica. Ona je u tom prethodnica ne samo svojim sestrama, Kćerima Milosrđa, nego i svakom vjerniku otvorena srca koji zaista želi nepodijeljena srca slijediti Gospodina i sve činiti u njegovu imenu. Tri mlade snage iz Družbe Kćeri Milosrđa, novakinja s. Lana, postulantica Leonarda i kandidatica Mihaela, igrokazom su prikazale blaženicu u osnivanju i djelovanju Družbe. U kraćem prilogu vjernici su upoznali sestre koje žive u šestinskom samostanu, a imale su čast osobno susresti blaženicu.

I treći je dan priprave protekao u zajedništvu i molitvi, posebice u euharistijskom slavlju koje je predslavio don Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, u zajedništvu s mons. Encom Rodinisom i župnikom Šreterom, a pjevao je zbor mladih. Misnik je propovijedao o važnosti Božje riječi u vjerničkom životu, a kao znakovitu je istaknuo rečenicu „Sijte pravednost, požet ćete ljubav“, koja se može primijeniti na svakog kršćanina, svakog vjernika pred Gospodinom. Kršćanska je duša pozvana živjeti pravednost i donositi plodove ljubavi, jer bez žara nema rađanja ljubavi, ni plodova života. Blaženica je mogla činiti toliko dobra upravo zato što je u sebi sijala pravednost, koja je urodila plodom ljubavi. Pozvao je vjernike da po blaženičinu primjeru i zagovoru budemo narod svetaca, a ne površnih izgubljenika koji se gube u zemaljskim nasladama. Valja nam živjeti za ona vječna, neponovljiva i nepropadljiva dobra. Župnik je zahvalio predslavitelju što se odazvao i došao u „svoje“ Šestine, budući da je, ne tako davno, deset godina proveo u zajedništvu sa šestinskim župljanima. Poslije euharistijskoga slavlja sestre Kćeri Milosrđa prikazale su animirani film o blaženici.

Na spomendan bl. Marije Propetoga šestinskim samostanom odzvanjala je svečarska radost, a u kapelici hvala i zazivi Gospodinu, u sabranoj sestarskoj molitvi. Noseći blaženičine moći, sestre su s vjernicima u procesiji došle u župnu crkvu gdje je misno slavljepredslavio župnik, u zajedništvu s mons. Encom Rodinisom, a pjevao je župni zbor s maestrom Božom Ljubenkom. Govoreći o svecima i blaženicima, župnik jekazao da mi, današnji vjernici, često ne shvaćamo dubine njihovih misli, njihove ljubavi i vjere. Skloni smo ih proglasiti čudacima, dok smo zapravo čudaci mi. Često, za razliku od svetaca, nismo svjesni svoje ograničenosti, slabosti i grešnosti. Ono što su oni željeli svim svojim bićem jest – biti Božji! Najčešće griješimo kada im se divimo, a ne pokušavamo ih nasljedovati. Stoga je i bl. Marija Propetoga ponos i dika hrvatskoga naroda, jer je u središte svoga života stavljala ljubav i sve činila u Božje ime. I Bog ju je učinio velikom. Pozvao nas je da po njezinu primjeru i mi pokušamo tako činiti.

Župnik je sestrama Družbe Kćeri Milosrđa čestitao spomendan njihove majke utemeljiteljice i zazvao blagoslov na sve njihove sestre i apostolatsko djelovanje u karizmi milosrđa. Zahvalio je svim sudionicima slavlja, a posebice onima koji su se trudilo oko njegova oblikovanja.

Mjesna predstojnica s. Jelena Krilić zahvalila je župniku, predslaviteljima i suslaviteljima misnih slavlja, sudionicima i svojim sestrama, a prisutne pozvala na nastavak slavlja u zajedništvu poslije mise.