Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava župne svetkovine u Župi Duha Svetoga u Vrbanju na otoku Hvaru

Vrbanj (IKA)

Svetkovina Duha Svetoga, zaštitnika župe Vrbanj na otoku Hvaru, slavila se tri dana, od nedjelje, 31. svibnja do utorka, 2. lipnja.

Slavlje je započelo u nedjelju 31. svibnja pjevanom Službom čitanja i izlaganjem Presvetoga na 40-satno klanjanje. Pučku misu predvodio je župnik don Mili Plenković. U 18 sati, nakon pjevane Večernje, bio je blagoslov i završno dnevno klanjanje pred Presvetim. U ponedjeljak 1. lipnja ujutro misu s pjevanom Jutarnjom predvodio je župnik Plenković kao i pjevanu Večernju s blagoslovom i klanjanjem pred Presvetim. U utorak 2. lipnja ujutro također je misu s pjevanom Jutarnjom predvodio župnik Plenković.

Foto: Stipo Marčinković

Ovogodišnje središnje koncelebrirano misno slavlje u utorak 2. svibnja predvodio je župnik Vrisnika i upravitelj župe Pitve don Robert Bartoszek. U koncelebraciji je sudjelovalo devet svećenika, među kojima su bili župnik Vrbanja i upravitelj župe Svirče don Mili Plenković te generalni vikar i župnik Jelse don Stanko Jerčić. Nakon misnog slavlja svećenicima se pridružio hvarski biskup Petar Palić.

Na pučkoj misi na kojoj su sudjelovala i školska djeca, i to uglavnom kao ministranti i čitači liturgijskih tekstova, don Robert je prije Evanđelja, po drevnom običaju, s košaricom latica od ruža prošao do ulaza u Crkvu posipajući vjernike, ministrante, pjevače i svećenike laticama koje simboliziraju darove Duha Svetoga.

Foto: Stipo Marčinković

Propovijed je započeo evanđeoskim riječima: „Uvečer onog istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im ‘Mir vama“ (Iv 20, 19-23). Potom je don Robert istaknuo kako smo i mi zatvorili svoja vrata od „straha pred pandemijom“ te ih sada polako otvaramo i molimo da nas Isus ohrabri i daruje nam Duha Svetoga preko svetih sakramenata koje moramo svakodnevno živjeti.

U večernjim satima pjevala se Večernja. Potom je oko župne crkve uslijedila tradicionalna procesija s Presvetima koju je predvodio župnik, a nakon toga obavljen je blagoslov i završno klanjanje pred Presvetim.

Sva tri dana liturgijsko pjevanje predvodili su muški pučki pjevači.