Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Gospe Delorite

Kuna (IKA)

U pelješkom marijanskom svetištu u Kuni svečano je proslavljen njegov naslovni blagdan Gospe Delorite (Loretske) u nedjelju 10. svibnja. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, istaknuvši da je to jedna od prvih festa u biskupiji nakon dopuštanja javnoga slavljenja liturgije od prije tjedan dana.

Središnja marijanska tema ovogodišnjeg blagdana, zajedno s prethodnom trodnevnom pripravom bila je posveta Bezgrešnom Srcu Marijinu. Duhovni plod posvete i cjelokupnog svetkovanja bila je i glavna nakana cjelonoćnog euharistijskog klanjanja u svetištu.

Na središnjoj misi koja se zbog sprječavanja opasnosti od zaraze slavila bez uobičajene velike procesije i na otvorenom, propovjednik Katušić istaknuo je velikodušnost Boga „koji iz obilja ljubavi daje najbolje, a ne uzima“. Vidljivo je to u primjeru izraelskog kralja Davida koji je Bogu želio sagraditi kuću, a Bog mu preko proroka odgovara: „Tko si ti da meni sagradiš kuću“? i podsjeća ga da mu je sve u životu On darovao te mu obznanjuje da je On taj koji će njemu sagraditi kuću. Ostvarenje tog obećanja mi prepoznajemo u Mariji, kazao je propovjednik i nastavio: „Ona je taj Šator saveza. Bog nam je darovao jednu djevojku koju je učinio da bude majka samoga Boga, da nam rodi Spasitelja i ona postaje ta kuća koju mi častimo.“ Podsjećajući na pojavak Nazaretske kuće u Loretu i Trsatu s kojim je vezan postanak blagdana Gospe Loretske, propovjednik je istaknuo da u istinskom smislu Blažena Djevica Marija „postaje ta kojoj mi dolazimo jer tu prepoznajemo Božju prisutnost“.

U toj kući dogodio se navještaj Božjega dolaska među nas ljude kojim je Bog ostvario novo stvaranje, ustvrdio je don Hrvoje, dodavši: „Bog s Marijom započinje novo stvaranje“. Događaj Navještenja po Božjem obraćanju jednoj ženi, po malenosti Nazareta u kojemu se događa, po simbolici šestoga mjeseca vezanoj za šesti dan stvaranja kad je stvoren čovjek – predstavlja nešto radikalno novo i drugačije. Propovjednik je upozorio da je čovjek stavio naglasak na mnogo manje bitnih stvari, a Bog mu poručuje da je najbitniji odnos s njim. Bog stvara novi odnos s čovjekom koji nije bio sposoban živjeti svoj odnos s Njim na pravi način. Primjenjujući biblijsku poruku na sadašnji trenutak predvoditelj slavlja je istaknuo da se spram nebitnih stvari na koje smo se možda i navezali, kao što su razni običaji, trebamo suočiti s bitnim pitanjima: jesmo li spremni primiti Božju ljubav, povjerovati da je Bog došao ne da nam oduzme, nego da nam daje? „Ovo vrijeme u kojemu stvari do jučer smatrane normalnima odjednom više nisu moguće, pokazuje nam koliko je naš život prolazan“, primijetio je generalni vikar te nastavio kako nas ono potiče činiti ono najvažnije – stvarno vjerovati u ljubav Božju te ljubiti i služiti najbližima. Darivanje života poput Isusa jedini je način da nam život ima smisla i traje vječno, poručio je generalni vikar.  

Kao jednu od važnih odluka u vremenu čiju težinu osjećamo, brat Dražen Marija Vargašević, odgovorni za svetište Karmela Božjeg milosrđa, istaknuo je svjesno i slobodno se povjeriti Gospi, na tragu njezina poziva u Fatimi prije stotinu godina. Uz odgovor na taj poziv vezano je Gospino obećanje za posebnu zaštitu u nadolazećim vremenima: „Posvetom Gospi dajemo dopuštenje da Ona u našem životu, u našim obiteljima i životnom okružju djeluje i izvrši onaj zadatak koji joj je Presveto Trojstvo povjerilo“. U posvetnoj molitvi čin prikazanja Marijinu Srcu uspoređen je sa sklanjanjem Noe i njegove obitelji u korablju spasa pred opasnošću potopa.

Blagdan Gospe Delorite je i Dan Općine Orebić. Pozdravljajući njezina načelnika Tomislava Ančića i ostale predstavnike vlasti i nositelje odgovornosti u javnim službama, upravitelj svetišta istaknuo je: „Molimo za vas i očekujemo od vas da se hrabro zalažete za istinu i pravdu, za Božje vrijednosti bez kojih naš narod nema budućnosti – naš narod kojega nam je voljeti, žrtvovati se za nj i služiti mu.“

Poslijepodnevnu misu na blagdan predslavio je don Josip Mudri koji je još uvijek u mladomisničkoj godini svoga svećeništva i već obnaša službu župnika u Vignju, a trodnevnu pripravu predslavili su: župnik u Putnikoviću don Frano Markić, franjevački gvardijan samostana Gospe od Anđela u Orebiću fra Šimun Romić, i dugogodišnji upravitelj svetišta Gospe Lurdske u Vepricu don Alojzije Bavčević.