Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Antuna pustinjaka u Buliću

Bulić (IKA)

Blagdan sv. Antuna pustinjaka proslavljen je u srijedu, 17. siječnja 2024. u Buliću.

Euharistijsko slavlje je predvodio župnik, fra Božo Mandarić, OFM. Na misi je pjevao Mješoviti zbor Župe sv. Mihovila u Lišanima Ostrovičkim.

„Draga braćo i sestre, u našoj župi imamo velikog sveca i zagovornika. Neka nam sv. Antun pustinjak bude primjer nasljedovanja Boga. Sve se može u Bogu, ali kad nas Bog dotakne i kada mi pozorno slušamo Božju riječ, tada ona pada na plodno tlo. Neka nam sv. Antun bude primjer i zagovornik da se u ovim teškim vremenima obratimo Bogu i putu prema svetosti“, kazao je fra Božo Mandarić.

Crkva sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727. promijenila titular u sv. Antuna. Obnova je počela 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkva je u Domovinskom ratu do temelja porušena, a oba zvona su odnesena. Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika s novim zvonima, a dovršena je 2003. Ispred crkve sv. Antuna 2013. postavljeno je poprsje don Petru Nakiću, graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Na kraju mise fra Božo je zahvalio okupljenim vjernicima. Domaćini, Bulićani nakon mise su zapalili svijeće na grobovima svojih najmilijih, a proslava blagdana se nastavila u kućama mnogih obitelji. Ispred crkve sv. Antuna pustinjaka crkveni pjevači Vukšića, Lišana, Provića i Bulića zapjevali su staru narodnu pjesmu „Vukšić, Bulić, Prović i Lišane zajno to je jedno ogledalo sjajno“.