Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Barbare u Kominu

Komin (IKA)

U crkvi sv. Ante u Kominu, u subotu 4. prosinca, na blagdan sv. Barbare, koju vjernici ove Župe slave kao zavjetni  blagdan, misno slavlje kojem je prethodio ophod oko crkve sa kipom svetice, predslavio je župnik don Dražen Dukić.

U homiliji je vlč. Dukić, govoreći o životu sv. Barbare, djevice i mučenice, koja je živjela samo dvadesetak godina, istaknuo, kako su njezini roditelji bili pogani, nevjernici. Bez majke je rano ostala te ju je odgajao otac koji je kći jedinicu silno volio i pobrinuo se za njezinu visoku naobrazbu.

„Odlike svetice su odvažnost, hrabrost i ustrajnost. Oštroumnu, blage naravi i izvanredne ljepote, njezin otac čuvao je kao zlato od tadašnje pokvarenosti i raspuštenosti i zatvorio u kulu, jer se bojao da se prebrzo ne odluči za kojega prosca, te, da ne bi  došla u društvo kršćana, koji bi je mogli pridobiti za kršćansku vjeru!“

Promatrajući svijet i prirodne ljepote, Barbara dolazi do spoznaje da postoji samo jedan Bog, pa je tog Boga mlada Barbara željela upoznati, štovati, ljubiti, u Njega vjerovati. Živeći u zatvorenoj kuli doznala je za kršćansku vjeru koja joj se posebno svidjela, te je samo čekala zgodan trenutak da postane kršćanka i  posve se posveti Bogu. S obzirom da je iz bogate i ugledne obitelji i izvanredne ljepote, mnogi su je prosili, no Barbara nije htjela niti čuti za udaju. Iako još nije bila kršćanka, zaljubila se u nebeskog zaručnika Isusa Krista. U odsutnosti oca, koji je mislio da će se predomisliti, prizvala je sebi kršćanskog svećenika koji je Barbaru podučio o kršćanskoj vjeri. Kad se krstila više nije marila nizašto!… Već tada, bila je spremna na dolazak nebeskog zaručnika, bila je pripravna na smrt, koja će je još više sjediniti sa Isusom. Prožeta molitvom u svojoj sobi, htjela je misliti samo na Boga, na Krista, želeći ga slijediti i ići njegovim putem.  Ali za nju je taj put imao proći preko kalvarije, kratak, ali teški put, naglasio je vlč. Dukić.

„Poput mnogih mučenika i mučenica podnijela je mučeničku smrt poradi vjere u Isusa Krista, i to od ruke vlastitog oca, koji je silnu ljubav prema svojoj miljenici pretvorio u silnu mržnju, te joj po smrtnoj presudi, sam odrubio glavu. Legenda kaže da je nakon tog groznog zlodjela, opalio grom, i on je ostao mrtav. Mnogi mučenici i mučenice, koji su u svom životu podnijeli mučeništvo poradi vjere u Isusa Krista, trebaju nam  biti  primjer kako se pripadnost Kristu svjedoči i živi. Molimo se današnjoj svetici da budemo čvrsti u svojoj vjeri, vjeri u Isusa Krista, da naša vjera bude prepoznatljiva po djelima, ne bilo kako, već po djelima ljubavi“, zaključio je homiliju vlč. Dukić, čestitajući vjernicima zavjetni blagdan sv. Barbare, kojoj su se  vjernici ove župe molili i u vrijeme Španjolske gripe.