Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Kuzme i Damjana u Sv. Kuzmu

Sv. Kuzam (IKA)

Mještani malog mjesta Sv. Kuzam, na međi Trsatskog i Bakarskog dekanata proslavili su u subotu 26. rujna blagdan svojih zaštitnika sv. Kuzme i Damjana u istoimenoj maloj, više od 900 godina staroj crkvi.

Poslijepodnevno misno slavlje u 17.30 predvodio je vlč. Marko Šarić, župnik Hreljina i Zlobina, a suslavili su dekan Bakarskog dekanata i župnik Grada Grobnika vlč. Ivan Friščić, župni vikar župa Cernik, Kukjuljanovo i Škrljevo, vlč. Marko Pavlinović, te župnik Bakra i Sv. Kuzma don Nikica Jurić.

Misnom slavlju prethodio je koncert sakralne glazbe u izvedbi Marija Kamenara na orguljama, prof. Dubravke Veljačić na violini i solista – baritona Roberta Reljca. Misno slavlje pjesmom je animirao župni zbor „Sv. Kuzam“ pod vodstvom orguljaša Anđelka Dujmića.

Iako je ovo vrijeme pandemije koronavirusa, vjernika je bilo dosta iz okolnih mjesta i iz Rijeke, ali poštivale su se sve epidemiološke mjere te su mnogi bili ispred crkve.

U propovijedi je vlč. Šarić istaknuo likove svetih liječnika Kuzme i Damjana koji su u ono vrijeme liječili po uzoru na Isusa Krista: “Znamo barem ono osnovno o ovim svecima, da su to dva brata liječnici i zaštitnici ove crkve. Čemu nas oni mogu poučiti? Na koji način i kako su liječili? Liječili su po uzoru na Isusa Krisata. A kako Isus liječi? Kada bismo uzeli sva četiri evanđelja, u svima bismo vidjeli ono što Isus radi: liječi bolesne. Ali Isus nikada nije ozdravio samo tijelo. Isus kada liječi, liječi duh, dušu i tijelo – čitavu osobu. Po uzoru na Isusa Krista, liječila su i ova dva brata. Imali su lijekove, ali nikada nisu liječili samo tijelo, nego su bolesnike upoznavali s radosnom rječju evanđelja. Mi molimo za naše bolesnike i za sebe, za svoje zdravlje. I, hvala Bogu, i to je potrebno, i Bogu je to drago. Ali nemojmo se tu zaustaviti, nego molimo za  spasenje svoje duše, spasenje duša svojih obitelji i  bolesnika  na što nas pozivaju ovi današnji sveci Kuzma i Damjan”, rekao je vlč. Šarić.

Ovogodišnja kuzminja bila je u znaku velikog jubileja službe mežnara, supružnika Lorenza i Anke Tommasi koji tu službu vjerno obavljaju već 30 godina. Stoga im je na kraju misnog slavlja čestitao župnik don Nikica, zahvalio im se i uručio zahvalnicu župe Bakar i prigodno ih darivao, istaknuvši da su mu poput oca i majke i velika pomoć u njegovoj službi.