Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Maksimilijana Kolbea, suzaštitnika župe u zagrebačkoj Trnovčici

Zagreb (IKA)

U župi Marije Majke Crkve u Trnovčici u subotu 14. kolovoza svečano je proslavljen blagdan suzaštitnika župe sv. Maksimilijana Kolbea.

Središnju i večernju misu predvodio je ovogodišnji mladomisnik iz župe don Hrvoje Mandić. Na obje mise koncelebrirali su svećenici iz dekanata kao i subraća dehonijanci. U propovijedi don Hrvoje je podsjetio na veličanstveni čin ljubavi usred ratnog logora u Auschwitzu kada je svetac dobrovoljno položio svoj život u korist bližnjega. Istaknuo je da je ljubav, kao temelj svetosti, pokretač malih i velikih djela, te snaga vidljivog i tihog mučeništva i dostupna je svim ljudima. Propovjednik je ohrabrio vjernike da ne odlažu svoj odaziv na bezuvjetnu ljubav „koju nam Bog želi dati kako bismo oplemenili svoja srca i djelotvorno je živjeli sukladno Isusovom pozivu da ljubimo jedni druge“. Život za druge danomice u svakodnevnim životnim izazovima te pobjeda ljubavi u odnosu prema bližnjima najuzvišeniji je poziv dostojan nebeske slave. Bog nas sve zove na herojstvo i predanost Njegovoj ljubavi te ponekad čini ono što je samom čovjeku nemoguće. Na kraju don Hrvoje je uputio i na odnos vjernosti sv. Maksimilijana prema Blaženoj Djevici Mariji te ispunjenje obećanja danog u djetinjstvu o prihvaćanju krune mučeništva i čistoće. Poručio je stoga i okupljenim vjernicima da se trude postati bliski i prisni s Marijom „koja nas blago poput majke upućuje na put svetosti i ljubavi onako kako je vodila i hrabrog sv. Maksimilijana Kolbea“.

Na kraju misnog slavlja župnik o. Mirko Sadak naveo je kako se ove godine obilježava točno 80 godina od mučeničke smrti sv. Maksimilijana koji je 1941. pogubljen u nacističkom logoru Auschwitz u današnjoj Poljskoj. Potom je zahvalio svim svećenicima u koncelebraciji, te pozvao župljane na ljubav koja uključuje sve ljude i daje nadu u svim vremenima.