Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Vinka, zavjetni dan u Srijemskoj Kamenici

Srijemska Kamenica (IKA)

U župi Našašće Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici u nedjelju 22. siječnja proslavljen je blagdan sv. Vinka, đakona i mučenika i zavjetni dan.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik vlč. Luka Ivković, uz koncelebraciju župnika u Petrovaradinu preč. Marka Loša i župnika u Srijemskim Karlovcima vlč. Mateja Perića, koji je i propovijedao.

U homiliji, osvrćući se na misna čitanja, a napose na evanđeoski odlomak, vlč. Perić istaknuo je „da nas Isus poziva da idemo za njim, ne pored, ne ispred, nego za njim te da je to radikalni potez koji treba svatko od vjernika učiniti.“ Čovjek ne smije nikoga i ništa staviti ispred Krista, čovjek ne smije uvjetovati Boga i objašnjavati mu zašto dobro ne čini, a zlo ne izbjegava. Svatko bez kalkuliranja treba krenuti putem Kristovim i kad je zgodno i kad je nezgodno, maknuti se iz komotnosti zemaljskog života i krenuti za Kristom u nebeski, ne bojeći se nikoga i ičega, poput svetog Vinka, ako treba i život dati, pojasnio je vlč. Perić.

Na kraju je nadodao da je problem današnjeg društva što čovjek nije spreman održavati jedinstvo Kristova Tijela već se samo dijeli i podjeljuje. „Kraljevstvo koje je u sebi razdijeljeno propast će, ne može opstati, isto tako i mi, propast ćemo, ne možemo opstati ako ne shvatimo da moramo biti braća i sestre. Kao jedna velika obitelj. Budimo protiv podjela, trudimo se graditi jedinstvo, zajedništvo, širiti mir i ljubav, tako će svi moći po nama prepoznati da smo Kristovi učenici“, potaknuo je vlč. Perić.

Na kraju proslave zavjetnog dana, vlč. Perić je simbolički blagoslovio vino koje su donijeli domaći vinogradari, Anica Vuksan i Matija Agner, te je na taj način završena proslava svetog Vinka. Svečano liturgijsko slavlje animirao je domaći župni zbor pod orguljaškom pratnjom stolara orguljaša Ivana Bera.