Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proslavljen je 11. ožujka u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u sudjelovanju profesora, studenata i drugih djelatnika KBF-a, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera.

Od istaknutih gostiju prisustvovali su zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar KBF-a kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua, v. d. dekana KBF-a prof. dr. sc. Mario Cifrak, novoimenovani dekan KBF-a prof. dr. sc. Josip Šimunović, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić te predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja i ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić.


Na početku se okupljenima obratio v. d. dekana KBF-a prof. dr. sc. Mario Cifrak te zaželio svima dobrodošlicu na proslavi 352. godine postojanja KBF-a.

U pozdravnoj riječi kardinal Josip Bozanić osvrnuo se na drukčiji oblik proslave zbog trenutačne krize uzrokovan pandemijom i potresima te upozorio i na psihičke posljedice u društvu koje su dokaz naše ranjenosti. Referirajući se na riječi pape Franje u Apostolskoj konstituciji o crkvenim sveučilištima i fakultetima Veritatis gaudium – Radost istine, kardinal je definirao trenutačnu situaciju u svijetu kao „svojevrsnu promjenu epohe obilježenu antropološkom i socio-okolišnom krizom koje su ujedno povezane s društvenim i financijskim krizama. Stanje krize, koje spominjano u najrazličitijim kontekstima, za nas vjernike nosi i nove klice izazova.“


Kardinal se govoreći o Papinu zaključku u velikoj zadaći akademskih zajednica u suočavanju s izazovima posebno osvrnuo na KBF. „Katolički bogoslovni fakultet u akademskom zajedništvu Sveučilišta u Zagrebu na tom je putu pozvan pružiti – uvijek spreman na dijalog sa svima – presudan doprinos kvasca, soli i svjetla, što ga prima od Radosne vijesti Isusa Krista. Naš je Fakultet sastavna jedinica Sveučilišta u Zagrebu od samog početka“, istaknuo je kardinal.

Također je izrazio radosno očekivanje obnovljenog Statuta Fakulteta te kanonsku uspostavu Instituta religijskih znanosti u sklopu KBF-a. Zahvalio je dosadašnjem vodstvu KBF-a te uputio čestitke i obilje Božjeg blagoslova novom dekanu KBF-a prof. dr. sc. Josipu Šimunoviću.


Apostolski nuncij Giorgio Lingua u svojem govoru uputio je savjet Fakultetu kako ne smije zaboraviti na dva cilja. Prvi cilj odnosi se na oblikovanje Isusovog mentaliteta i pozvao na podučavanje studenata da steknu njegov način razmišljanja. „To je glavni izazov na koji ste pozvani. Time mislim reći da je potrebno podučavati studente ne samo poznavanju teologije, nego da u isto vrijeme steknu Isusovu formu mentis, njegov način razmišljanja i viđenja stvari“, pojasnio je nuncij.


Objasnio je kako nije dovoljno materijalno proučavanje, već je pozvao studente na primjenjivanja onoga što je Isus govorio i živio. „Ovo je svakodnevni ispit koji je svatko od nas pozvan položiti“, napomenuo je nuncij. Kao drugi cilj naveo je važnost dijaloga sa svijetom kako bi društvu mogli ponuditi njihov pogled na stvarnost. Savjetovao je studentima da nikad ne osuđuju druge zbog nedovoljnog znanja ili drugačijeg pogleda na stvari, nego da se pitaju prenose li poruku na razumljiv i prikladan način. „Smatram da je pritom važno poslužiti se malim trikom lijepog ponašanja. Kada izložite neki argument, nemojte pitati: “Jesi li shvatio?” već: “Jesam li bio jasan?” To je mala-velika razlika koja nam pomaže razlučiti ponizno poučavanje od onog samouvjerenog“, rekao je nuncij.


Prilikom svečanosti okupljenima se obratio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, koji je istaknuo važnu činjenicu o tome kako je Sveučilište promicatelj europskih, biblijskih i kršćanskih vrijednosti. Naglasio je činjenicu da su sveučilišta u Europi nastala zbog ljubavi prema istini. Istaknuo je posebnu važnost KBF-a u tom zadatku te pozvao da „djelujemo istinito, pristojno, čvrsto i u zajedništvu.“


Čestitkama se pridružio i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. Izrazio je zahvalu KBF-u na oblikovanju nove kulture i novog vodstva u već spomenutim promjenama epohe. Istaknuo je zadovoljstvo zajedničkim projektima HKS-a i KBF-a te izrazio nadu dovršetka započetog.


Naposljetku se okupljenima obratio predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr.sc. Hrvoje Meštrić čestitavši KBF-u Dan fakulteta. Izrazio je svoju podršku i podršku Ministarstva fakultetu i Sveučilištu u Zagrebu te istaknuo nekoliko projekata Ministarstva kojima se pomaže oštećenim institucijama Sveučilišta od potresa.


Uslijedila je dodjela diploma i nagrada studentima KBF-a te priznanja profesorima i djelatnicima, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.