Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen patron Župe Vidonje

Vidonje (IKA)

Patron Župe Vidonje - Presveto Srce Isusovo i Prečisto Srce Marijino, proslavljen je u nedjelju 18. lipnja u Mliništu.

Misnom slavlju, koje je predvodio don Tomislav Bašić, upravitelj svećeničkog doma u Splitu prethodila je procesija po mjestu. U koncelebraciji uz župnika don Mladena Margete bio je don Nikola Juračić. Među brojnim vjernicima, slavlju je nazočio i metkovski paroh Lazar Lazarević.

„U Srcu Isusovu i Marijinu tek spoznajemo puninu naše vjere, puninu onog što jesmo. Danas nam dovikuje Gospodin – dođite k meni svi izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Dođite njegovom Srcu koje je krotko i ponizno i to je utješno i ohrabrujuće gdje god bili i što god činili, znamo da nismo sami. Duboko vjerujem da u našem životu, koliko god godina imali, osjećamo da nismo sami – da za nas kuca Kristovo srce, da za nas kuca majčino srce, Srce majke Marije”, rekao je u uvodu homilije vlč. Bašić.

„I mene i tebe poziva Gospodin – nastavio je – da danas dotaknemo njegovo Srce, da danas osjetimo tu ljubav srca kojeg danas slavimo, ostane trajni znak milosrđa, koje Bog ne uskraćuje nikome, milosrđa koje je jedina naša nada, jedina naša utjeha, ali nemojmo zaboravit neke druge riječi iz današnjeg evanđelja – poziv i zadatak – uzmite jaram moj na sebe, učite od mene…”

„Lako je šetat u procesiji, malo je teže sklopit ruke i molit kad treba”, naglasio je vlč. Bašić. „Gospodin kaže – uzmi svoj jaram, uči se od mog Srca – uči se živjeti, ljubiti, praštati, strpljivo podnositi jedni druge, ne uzvraćati zlo za zlo, odbaciti od sebe svaku pakost i nepravdu, e to je teško! Zato s pravom našim crkvama odzvanja molba – učini srca naša po srcu svome!”

„Ne možemo se ne sjetiti s kolikom je blagošću Isus pristupao ljudima koji su od svoje okoline bili osuđeni, odbačeni zbog svoje grešnosti. Kakav je samo za nas ohrabrujući pristup bio cariniku Mateju ili nadcariniku Zakeju, ili ženi uhvaćenoj u preljubu, ili grešnici koja mu je pomazala noge, ili Mariji Magdaleni, ili ljudima koji su u Isusovoj ljubavi pronašli novi početak, ili meni grešniku, ili tebi grešniku, koliko nas Gospodin ljubi, koliko iskazuje povjerenje u moju slabosti i grešnost!”

„Upirući pogled u Srce Isusovo, i mi možemo, u svakom trenutku osjetiti da smo prihvaćeni, da smo ljubljeni, da smo vrijedni u Božjim očima i da u njegovom Srcu ima mjesta za svakoga od nas i da nam nitko to ne može oduzeti, jedino sam sebi mogu oduzet svojim grijehom, svojim prijestupima pa i kad ljudi zataje i kad institucije zataje, Isusovo Srce nikad nije zatajilo, niti će zatajit. To je ono što nemojmo nikad zaboravit, zato narod pjeva – u tebi nam je radost sva, u tebi nam je nada sva, u tebi žića kras, u tebi vječni spas, jer osjetio je to”, kazao je propovjednik.

„Braćo i sestre, možemo puno riječi kazati, možemo puno procesija učiniti, možemo puno misa imati, ali tek kada odemo preko ovih vrata, onda moramo vidjet plodove, plodove u našim obiteljima, našem mjestu, u našoj Domovini. Srce Isusovo i Srce Marijino mi je pokazalo na koji način živjeti i kucati za ljude i koliko su spremni bili dati apsolutno se za mene i za tebe, ali su nas i pozvali da to isto mi činimo, da živimo za druge, da primjećujemo druge”, poručio je vjernicima vlč. Bašić.