Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen spomendan sv. Valentina u Svetom Jurju na Bregu

Sveti Juraj na Bregu (IKA)

Spomendan sv. Valentina – prvo proštenje u 2024. godini, proslavljen je u utorak, 13. veljače 2024. u župnoj crkvi u Svetom Jurju na Bregu.

Misno slavlje predvodio je župnik župa Donji Mosti i Miholjanec vlč. Miro Denac. Koncelebrirali su vlč. Josip Horvat,  dekan Štrigovskog dekanata preč. Ivan Herceg, vlč. Nikola Markušić i vlč. Mislav Mikac uz domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića.

U svojoj je homiliji vlč. Denac govorio o sv. Valentinu koji je život posvetio ljubavi prema Bogu i bližnjemu svjedočeći za Isusa Krista. U Katoličkoj Crkvi se slavi kao zaštitnik onih koji boluju od padavice i mnogih bolesti. „Njegov nam primjer života pokazuje da se vrijedi žrtvovati za Krista, čak i onda kad je najteže, kao što je bilo u godinama progona kršćana. Sv. Valentina ne treba povezivati sa zaljubljenošću kao što se to čini u modernom društvu. On je, prije svega, Božjom ljubavlju i dobrotom pokazao kršćansku ljubav koja je neizmjerna i vječna. Na euharistijskom slavlju molili smo da po zagovoru sv. Valentina budemo uvijek uz Isusa Krista koji je za nas umro i uskrsnuo i da tako jačamo u vjeri“, rekao je vlč. Denac.

Na kraju mise župnik je zahvalio Bogu na vremenu, svim svećenicima i štovateljima sv. Valentina na sudjelovanju, preporučivši sve u molitve da se vjernici okupljaju i dalje na proštenjskim misama. „Neka Gospodin blagoslovi okupljene i neka nas sv. Valentin u zdravlju čuva kao i do sada kako bismo radosno koračali Kristovim putem“, rekao je.