Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen srebrni jubilej redovničkih zavjeta s. Valentine Baričević

Rim (IKA)

Članica Družbe Kćeri Marije Pomoćnice s. Valentina Baričević je u nedjelju, 7. srpnja 2024. proslavila 25. obljetnicu redovničkih zavjeta u provincijalnoj kući rimske provincije u Rimu.

Misno slavlje u kućnoj kapeli predvodio je ravnatelj zajednice u Generalnoj kući salezijanaca u Rimu don Francesco Marcoccio, SDB, a suslavili su don Mario Juričević, SDB i don Zlatko Brauchler.

Don Marcoccio je u propovijedi istaknuo da je 25 godina dug period te se osvrnuo na liturgijska čitanja u kojim se, kako je rekao, izriče zahvalnost. Zatim je promišljao o odnosu zahvalnosti i vremena. Naglasivši kako je vrijeme prolazno, pojasnio je da grčki jezik prepoznaje vrijeme kao kronos i kairos. Ne radi se, dodao je, o istome pogledu na vrijeme.

„Nije dovoljno samo da vrijeme prolazi kako bi se bolje moglo živjeti u posvećenom životu, istaknuo je. Kronos, u tome smislu, proždire osobu i događaje koje ona proživljava. S druge strane, živjeti vrijeme kao kairos, što predstavlja „pravu priliku”, podrazumijeva da je svaki trenutak pravi trenutak za susret s Gospodinom!, naglasio je

Osvrnuvši se na 25 godina posvećenog života, don Francesco je naglasio kako iskustvo susreta s Isusom za s. Valentinu zasigurno nije isto kao na početku formacije i ulaska u zajednicu. To je, dodao je, razdoblje u kojem je ulazila u dublji i prisniji odnos s Gospodinom te se njezina ljubav prema njemu povećavala. To se, dodao je, slavi o proslavi srebrnog jubileja redovničkih zavjeta, istaknuvši da življenje poslušnost ne podrazumijeva samo promjenu kuće u kojoj se živi, već podrazumijeva otvorenost osobe da se potpuno sjedini s Božjom voljom.

„Gospodin je uvijek prisutan, On je Emanuel – Bog s nama. On je uvijek pristan među nama i želi ostati s nama”, rekao je propovjednik, naglasivši da je potrebno živjeti euharistiju kao sakrament Isusove žrtve. „Potrebno je biti zahvalan i za teške situacije u životu koje, kada ih prikažemo Gospodinu, mogu postati mjesto susreta s njime“, dodao je don Marcoccio.

Na kraju mise s. Valentina je zahvalila Bogu, istaknuvši da je sve plod njegove providnosti. „Prošlo je puno godina, a opet malo. U ovom trenutku, u ovoj prekrasnoj zajednici, mogu sagledati čitav put koji sam prošla. Bilo je to putovanje puno različitih avantura, ali i putovanje gdje je Bog po svojoj ljubavi bio prisutan. Hvala svima onima koji su bili dio toga puta. Nakon 30 godina sam se ponovno vratila u Rim gdje su započeli moji prvi koraci formacije. Zahvalna sam svima koji su bili dio moga puta, kao i svim sestrama u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji”, istaknula je s. Valentina.

Liturgijsko pjevanje tijekom misnoga slavlja predvodile su okupljene sestre. Na misnom slavlju sudjelovali su prijatelji i poznanici te neki članovi obitelji s. Valentine koji su za tu priliku stigli iz Hrvatske. Nakon mise, proslava jubileja nastavljena je u samostanskoj blagovaonici uz objed i druženje.