Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen zaštitnik župe Majkovi

Majkovi (IKA)

U nedjelju Presvetog Trojstva, 12. lipnja, proslavljen je zaštitnik župe Majkovi u Dubrovačkom primorju misom koju je u prepunoj župnoj crkvi predvodio je fra Ivan Sesar, franjevac iz Slanog, uz koncelebraciju župnika fra Stipana Klarića.

Predvoditelj slavlja Sesar u propovijedi je istaknuo važnost naše vjere u Presveto Trojstvo istaknuvši primjer svetog Bernardina koji je jednom prigodom tako nadahnuto zborio o Presvetom Trojstvu da se jedna žena divila njegovim uzvišenim riječima, a on se pak zadivio njezinoj vjeri u Presveto Trojstvo, vjeri koja ne poznaje uzvišene i teološke riječi, ali spoznaje trojstvenu božansku ljubav.

Također je naveo i primjer velikog teologa sv. Augustina, pisca teološkog trakta De Trinitate, rekavši kako ne možemo proniknuti unutarnje djelovanje Presvetoga Trojstva. „Boga ne možemo u potpunosti shvatiti, niti do kraja razumjeti, ali u njega možemo vjerovati – vjerom koja je protkana razumom! Trojstvo je najveće otajstvo naše vjere; otajstvo je tajna koja se otkriva u nama, a opet ostaje tajnom jer čovjek je svojim umom ne može do kraja shvatiti i proniknuti“, poručio je propovjednik. Svoje štovanje prema Presvetom Trojstvu najbolje ćemo pokazati klanjajući mu se i time da uvijek pobožno činimo znak svetog križa i pobožno, s najvećim poštovanjem izgovaramo riječi: Oca i Sina i Duha Svetoga.

Na kraju mise održana je procesija i blagoslov s Presvetim, a proslava je nastavljena obiteljskim druženjima.