Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 10. obljetnica Katedralnog pjevačkog zbora Križevci

Križevci (IKA)

Svečanim koncertom u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, u subotu 16. studenoga proslavljena je 10. obljetnica postojanja i rada Katedralnog pjevačkog zbora Križevci, koji redovito pjeva na liturgijskim slavljima u katedrali, ali i promovira grkokatoličku Križevačku eparhiju, grad Križevce i liturgijsko pjevanje uopće u domovini i po svijetu.

Na svečanosti je bio veliki broj Križevčana koji su na taj način dali podršku zboru. Zbor su uz tadašnjeg križevačkog vladiku Nikolu Kekića pokrenuli maestro prof. Ozren Bogdanović i protojerej stavrofor Mihajlo Simunović, katedralni župnik. U 10 godina postojanja zbor je pjevao diljem Hrvatske i u mnogim zemljama u inozemstvu, kako na liturgijskim slavljima, tako i na koncertima, izvodeći skladanu liturgijsku glazbu grčko-slavenskoga obreda. Posjetitelji koncerta su na repertoaru mogli čuti skladbe “Otče naš” Nikolaja Kedrova, “Kol’ slaven naš Gospod” Dimitrija Bortnjanskog, “Hvali duše moja” Krste Odaka, “Iže heruvimi” Mirka Kolarića te “Hvalite Gospoda s nebes” Josifa Bokšaja uz solo pojevanje sopranistice Lane Čakije.

U drugom dijelu koncerta Katedralnom zboru se pridružilo Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik, a na repertoaru su se našli Hans Leo Hassler “Cantate Domino”, Adalbert Marković “Veličit”, Ola Gejlo “The Ground” i Stevan Mokranjac “Budi imja Gospodne”. Predsjednik Katedralnog zbora te voditelj oba zbora je Ozren Bogdanović. Voditelj programa bio je Ottone Novosel Franz, a koncert su poduprli Križevačka eparhija i njezin ordinarij mons. Milan Stipić, koji je bio na koncertu zajedno s eparhijskom kancelarom đakonom Livijom Marijanom. Ispred Grada Križevaca na koncertu je bio pročelnik Sandro Novosel, a nazočila je i ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige Križevci Branka Špoljar. Mons. Stipić na kraju je posebno zahvalio pjevačima i uručio voditelju i dirigentu Bogdanoviću zahvalnicu Križevačke eparhije i prigodni dar.

Foto: Prigorski list