Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 50. obljetnica Svećeničkog doma u Subotici

Subotica (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin predslavio je u srijedu 13. listopada zahvalnu misu u kapelici Svećeničkog doma Subotičke biskupije Josephinum u povodu 50. obljetnice izgradnje i blagoslova Doma.

Desetorica stanovnika Doma, među kojima i umirovljeni subotički biskup dr. Ivan Pénzeš, skupa s članovima bivših i sadašnjih djelatnika i upravom, okupili su se u kapelici Doma kako bi sa svojim biskupom obilježili zlatni jubilej te značajne ustanove Subotičke biskupije. U propovijedi na hrvatskom jeziku ravnatelj doma vlč. Mirko Štefković istaknuo je veliku zahvalnost za proročko djelo biskupa Matije Zvekanovića i njegovih suradnika kad su se, u tim nimalo lakim vremenima, upustili u izgradnju doma za stare i bolesne svećenike. Zahvaljujući tomu brojni su svećenici Subotičke biskupije na dostojanstven način i uz doličnu skrb u tom Domu dočekali svoj prijelaz u vječnost. Dugi niz godina redovnice, članice Družbe sestara Naše Gospe, predano su skrbile za stanovnike Doma, te i njima ide velika zahvala za to plemenito djelo služenja. Kako je starost dob mudrosti, ravnatelj je stanovnicima Doma poželio da po njima on bude riznicom mudrosti Subotičke biskupije, te ih je preporučio zagovoru sv. Josipa, zaštitnika Doma.

Zamjenik ravnatelja vlč. Jožef Koleszár u propovijedi na mađarskom jeziku osvrnuo na tolike žrtve koje su mnogi dragovoljno prihvatili kako bi Dom mogao opstati i djelovati na dobrobit starih i bolesnih svećenika. On je sadašnjim stanovnicima poželio ustrajnost i strpljenja u predanju Gospodinu, po uzoru na sv. Josipa.

Poslije mise proslava jubileja Doma nastavljena je u blagovaonici, uz pokoju zdravicu na radost svih nazočnih.