Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Mlada nedjelja na Plehanu

PLEHAN (IKA)

Mlada nedjelja, koja je svečano u nedjelju 20. kolovoza proslavljena u franjevačkoj Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, okupila je stotinjak vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Slavlje je predvodio fra Mato Vincetić, župni vikar na Plehanu i vojni kapelan u Vinkovcima, a suslavio plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

Osvrćući se na misna čitanja, fra Mato je u propovijedi naglasio kako je Bog kroz Isusa i njegovo evanđelje otvoren svim narodima i u svim vremenima. „Bog ne djeluje onako kako ljudi u svojim glavama misle. Isus kaže da je došao navijestiti evanđelje prvo Židovima, a oni drugim narodima. On traži od nas vjeru da bi i ovdje na zemlji bili sretni. Vjera u Boga je nužna ako ovdje na zemlji želimo živjeti sretno i u blagostanju. Vjera u Boga je nužna i za naše spasenje. Na ljubav smo pozvani odgovoriti ljubavlju, na milosrđe milosrđem“, rekao je, uz ostalo, fra Mato, pojašnjavajući sveopću univerzalnost vjere u Boga.

Nadalje je istaknuo opasnosti koje po tom pitanja pred nas stavlja suvremeni svijeta te pojasnio što je kršćanska ljubav i milosrđe na koje nas Gospodin poziva. „Pravi se Bog uvijek i u svim vremenima brine za svoj narod. On ne ostavlja svoj narod. On ide na križ za svoj narod. Zato nema boljega od Isusa. Njega vrijedi poštivati i častiti.  Bez Boga i poštivanja njegova zakona nema blagostanja. Svi koji suprotno naučavaju lažu. Bez križa nema uskrsnuća, bez ljubavi i žrtve nema budućnosti. Nema raja, nema sretnog života ovdje na zemlji bez univerzalne vjere u Boga. Samo Bog može ispuniti našu dušu i srce“, zaključio je propovjednik.

Poslije mise slijedilo je euharistijsko klanjanje. Druženje su nastavili u prostorijama samostana uz pjesmu i okrepu. Na misi je, uz ostale vjernike, sudjelovalo desetak članova Biciklističkog kluba „Marsonija“ iz Slavonskog Broda. Oni su toga dana održali 4. po redu međudržavnu biciklijadu kojom su povezali dva franjevačka samostana, u Slavonskom Brodu i na Plehanu.  Krenuli su u jutarnjim satima ispred franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu te su do Plehana na svojim biciklima prešli put dug 40-ak kilometara.