Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Oštarijama

Oštarije (IKA)

Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije proslavljena je u petak, 8. prosinca 2023. u Svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama.

Misno slavlje je predvodio župnik u Josipdolu i Cerovniku dr. sc. Željko Blagus. Koncelebrirali su ogulinski dekan preč. Mario Kralj, domaći župnik vlč. Mario Vazgeč te ostali svećenici.

„Bezgrješno začeće Blažene djevice Marije početna je točka našeg spasenja, jer je naš spasitelj došao u ljudskom tijelu, a u vazmenom otajstvu je svojim uskrsnućem ostvario naše spasenje. Božansko otajstvo ne počinje blagoviješću, ono počinje s Blaženom Djevicom Marijom koja je rodila Isusa. Od svih važnih događaja nije najvažnije navještenje Blažene Djevice Marije, niti njezino rođenje već njeno bezgrešno začeće kojim počinje naše spasenje.

Marija je od rođenja bila prožeta Duhom Svetim te je za razliku od nas ostalih ljudi bila oslobođena istočnog grijeha i time predodređena za Majku Božju. Dok smo svi mi popravljene oštećene vaze, Marija je nikada puknuta vaza, savršena božja posuda“, poručio je propovjednik dr. sc. Željko Blagus.

Na koncu mise podsjetio je na mariološki simpozij održan u travnju 2010. godine na kojem je održao predavanje o temi „Dogmatska analiza oprosta u buli pape Pija II. svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama“.

Na misi je pjevao župni zbor, a župnik Mario Vazgeč na koncu je podsjetio vjernike na planirane radove druge faze obnove Svetišta te čestitao 287. obljetnicu djelovanja karmelske bratovštine.