Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Presvetog Trojstva u Rogotinu

Rogotin (IKA)

Župa Rogotin proslavila je u nedjelju 12. lipnja blagdan zaštitnika - Presveto Trojstvo. Slavljene su dvije mise a središnjoj je prethodio tradicionalni trostruki ophod oko crkve.

Mise je predslavio novi župnik don Dalibor Milina, koji je slavio mise i tijekom trodnevnice. Nema teže propovijedi od ove – propovijedi za Sveto Trojstvo, reći par suvislih rečenica o Onome koji nadilazi sve stvoreno uključujući čovjeka. Kako čovjek, koji ne može spoznati sebe, može spoznati Onoga koji nadilazi sve što postoji, onoga koji je izvor svega što jest, a to je Trojedini Bog, naglasio je don Dalibor u propovijedi. O sebi, Bog ne govori puno, nastavio je, rekao bih – izbjegava govor o sebi, a ono što mi vjernici vjerujemo, jest, vjerujemo u jednoga Boga koji se objavljuje u tri osobe istog dostojanstva, Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga. Isus Krist, kad govori o Bogu, ne opisuje ga, već naprotiv, govori njegove ciljeve, govori njegovo poslanje.

Može se poslanje Presvetog Trojstava podijeliti na tri dijela, poslanje koje svi imamo koji smo kršteni. Svi smo kršteni za kraljevstvo svećenstvo, imamo trostruku ulogu u ovome svijetu, to je uloga Isusa Krista, onoga koji je naviještao Božju radosnu vijest spasenja, onaj koji Boga objavljuje kao ljubav, onoga koji Boga objavljuje da je Otac. To je ono što smo mi, vjernici, pozvani da navješćujemo. Sveto pismo jedini je izvor koji čovjek ima gdje naslućuje Trojedinoga Boga koji čovjeka poziva u zajedništvo sa sobom u Isusu Kristu koji je otkupio čovječanstvo na križu, istaknuo je propovjednik.

Što reći o Duhu Svetomu, o onome koji je blagoslov, po kojemu se blagoslov izlijeva na svakoga čovjeka u sakramentima, Boga Duha Svetoga, koji blagoslivlja čovjeka i nadoknađuje sve njegove slabosti, mane i propuste, Boga, koji je blagoslov nama u sakramentima po kojima se spašavamo… „Postavite sebi pitanje, jeste li blagoslov društvu u kojem živite, vi, kao majka i otac, postavite pitanje kad ste blagoslovili svoje dijete, kad ste blagoslovili ručak, večeru, i obavljali svoju svećeničku službu blagoslova u svojoj zajednici, Crkvi, zajednici vjernika u svojoj obitelji? Naprotiv, preko vaših usta prelaze riječi prokletstva, riječi pogrde, riječi vrijeđanja“, upozorio je župnik Milina.

„Postavimo si pitanje – vršimo li ulogu Duha Svetoga, na koju smo pozvani?… Bog Stvoritelj, izvor svega, koji stvara sve za druge, poziva čovjeka da sudjeluje u tom djelu i gospodari Božjim djelom koji je dobio od njega. Kakvo je naše gospodarenje u našoj obitelji, jesmo li oni koji darujemo, ili naprotiv oni koji naređujemo, koji samo tražimo a zaboravljamo da smo pozvani da nasljedujemo Boga Oca, koji sve što je stvorio daje čovjeku da time upravlja?“

Čestitajući vjernicima blagdan zaštitnika, vlč. Milina zaključio je homiliju riječima: „Sveto Trojstvo cilj je ljudskoga života, cilj je ta ljubav koja povezuje jednoga Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga. Pozvani smo da i mi sudjelujemo. Poziv i milosrđe Božje ograničeno je samo našim ‘da’ i našim ‘ne’…

Pjevanje na misi predvodili su pučki pjevači.