Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Andrije u Rapcu

Rabac (IKA)

Župna svetkovina sv. Andrije proslavljena je u četvrtak, 30. studenog 2023. u Rapcu, izvijestio je Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.

Misu je predvodio župnik Župe Gospe Fatimske u Donjem Labinu vlč. Blaž Bošnjaković. Koncelebrirali su dekan Labinskog dekanata i rabački župnik preč. Mirko Vukšić te vlč. Jurica Vekić i vlč. Slobodan Rakić.

U homiliji, vlč. Bošnjaković je osvijestio važnost svjedočenja vjere. „Pune su nam uši govora protiv vjere, direktnog, ali i onog indirektnog u vidu omalovažavanja i sl. Zato je teško živjeti u ovom vremenu“, rekao je propovjednik, te naglasio, kako unatoč tome, treba živjeti svjedočki, i to prenositi na djecu „od malih nogu“. „Djecu ne treba slati, već dovoditi u crkvu, ići s njima, dati im primjer molitve, sakramenata“, kazao je. U tom je kontekstu podsjetio, kako se valja vratiti na izvore, te je ukazao na knjigu Benedikta XVI. „Uvod u kršćanstvo“ u kojoj govori o tome da budućnost Crkve „više nije u masovnim okupljanima, nego u malim zajednicama, ali te zajednice žive intenzivno evanđelje, ne samo na jeziku, nego svojim primjerom“.

Govoreći o sv. Andriji, propovjednik je rekao kako je on svijetom propovijedao Radosnu vijest. Propovijedao je da postoji spasenje, da Isus prašta, da Bog nije sudac, nego Otac koji čeka da se ljudi njemu vrate, da se skruše, da ih ljubav Božja motivira, da jedni drugima budu dobri. Spomenuo je nekoliko navoda iz evanđelja gdje se spominje sv. Andrija, koji je bio učenik Ivana Krstitelja. Nakon Isusova krštenja na Jordanu, krenuo je za Isusom – on i njegov brat Petar. „Andrija je poslušao Ivana Krstitelja, koji je rekao da je Isus Mesija. To je ono što mi trebamo slijediti. Mi, koji imamo vjeru, trebamo drugima to govoriti, jer kako će netko povjerovati, ako mu ne govoriš?“, napomenuo je propovjednik.

Spominjući pak prizor, kada je Isus nahranio mnoštvo, propovjednik je naglasio, da je Andrija Isusu rekao za dječaka s nekoliko riba i kruhom. „I mi, poput sv. Andrije trebamo razumjeti tuđe potrebe, ali računati da je Bog Onaj koji djeluje“, rekao je vlč. Blaž. Podsjetio je da je Andrija otišao u Aziju, daleko od svog doma, propovijedati. Oni koji nisu mogli prihvatiti njegovo propovijedanje, mučili su ga, pribili na križ, ali on je ostao vjeran do smrti.

„Mi imamo naše životne križeve, jer nas ne ljube, ne podnose. Uplašeni smo, no osnaženi snagom Božjom možemo propovijedati riječima i djelima. Kako? Da onaj koji te uvrijedio, vidi da mu opraštaš. To je praktična ljubav. Trebamo živjeti zajedništvo. Ne možemo se zatvarati u zatvorene zajednice, bilo obiteljske, susjedske, župne. Trebamo podržati one koji su slabiji. U zajedništvu vidimo ljubav Božju, učimo se poniznosti“, rekao je propovjednik, te na kraju homilije istaknuo da riječi i emocije ne znače ništa ukoliko čovjek ne zna oprostiti, okrenuti drugi obraz onome koji ga je po jednome udario. „Kad tako napravimo, srce će nam biti ispunjeno radošću“, zaključio je.

Za proslavu župne svetkovine, Župa u Rapcu se pripremila trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio labinski dekan, preč. Mirko Vukšić. Završna pjesma bila je himna te crkve „Pod jedrima sv. Andrije“ čiji tekst „potpisuje bard istarske književne scene“, Daniel Načinović, rodom iz Labina, a uglazbila ga je voditeljica zbora Žanet Oroshi.

Rabačka crkva sv. Andrije sagrađena je u 15. stoljeću, a Župa je osnovana 1974. Crkva je jedina na području Porečke i Pulske biskupije u kojoj se jednom mjesečno slavi misa na engleskom jeziku. Iako je prošlo već nekoliko godina od njegovog prelaska u vječnost, u svakom se kutku crkve „nazire pečat“ koji je ondje ostavio dugogodišnji župnik pok. vlč. Stipan Mišura. U 23 godine upravljanja tom Župom, od 1998. do siječnja 2021., detaljima je „podignuo“ kvalitetu života Župe, izvijestio je Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.