Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Lovre u trogirskoj katedrali

Trogir (IKA)

U katedrali Sv. Lovre u Trogiru 10. kolovoza proslavljena je svetkovina nebeskog zaštitnika župe i katedrale. Svečano misno slavlje predvodio je dekan Omiškog dekanata i župnik župe sv. Mihovila u Omišu don Mate Čulić uz koncelebraciju trogirskog dekana i župnika župe sv. Lovre don Vinka Sanadera te starješine svetišta bl. Augustina Kažotića fr. Petra Galića, OP uz animaciju mješovitog župnog zbora pod ravnanjem maestra Marina Ugrine te nazočnost štovatelja sv. Lovre iz Trogira i okolnih župa, među kojima je bilo dosta turista.

U homiliji je don Mate Čulić najprije uputio župnoj zajednici blagdansku čestitku te napomenuo da je trogirska katedrala, koja je posvećena sv. Lovri, najljepše građevinsko kulturno djelo što je snaga vjere ovog grada iznjedrila u svojoj dugoj povijesti. Ona Trogiranima već 800 godina uzdiže pogled prema gore. Propovjednik je potaknuo vjernike da se, slaveći blagdan sv. Lovre, kratko zagledaju u svjedočanstvo njegove vjere.

“Mučenik slijedi Gospodina sve do kraja slobodno prihvaćajući smrt za spas svijeta. Najveći dokaz ljubavi i vjere je mučeništvo, a mučenici ne pripadaju samo prvim stoljećima Crkve. Ono je na razne načine prisutno kroz svu ovu našu povijest i svu povijest Crkve, tako i danas. Neizmjerno je nazočno u hrvatskom narodu, pogotovo kroz našu tešku i krvavu povijest. Spomenimo samo 20. stoljeće kojemu jedan dio života svakoga od nas pripada. Jedno je od najkrvavijih stoljeća. Milijuni kršćana su svojim životima i krvlju posvjedočili najveću ljubav i vjernost Kristu Gospodinu i njegovoj Crkvi”, istaknuo je propovjednik te nadodao kako je za hrvatski narod i Katoličku Crkvu 20. stoljeće bilo jedno od najkrvavijih.

Svetkovina sv. Lovre u trogirskoj katedrali

“Tisuće i tisuće naših braće i sestara bilo je mučeno i pogubljeno zbog pripadnosti Katoličkoj Crkvi i svom hrvatskom narodu. Sjetimo se samo brojnih svećenika – gotovo šest stotina njih. Spomenimo samo bl. Miroslava Bulešića i blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Danas je svaki deveti kršćanin progonjen zbog svoje vjere. U Europskom parlamentu potvrđeno je da je kršćanstvo najprogonjenija vjera u svijetu. Prisjetimo se ovogodišnjeg Uskrsa u Šri Lanki, to je samo jedan od mnogih primjera progona danas više od 245 milijuna kršćana”, rekao je propovjednik u homiliji.

Naglasio je i kako se za Europu više ne može reći da je kršćanska jer se odrekla svojih kršćanski korijena.

“Na djelu je stvaranje novog mentaliteta i ponašanje čovjeka, kojeg se lijepi isključivo za zemlju, umjesto da mu se omogućava da podiže glavu s pogledom prema gore. Kršćanske vrednote i moral nisu poželjni, stalno ih se stavlja u stranu. Na djelu je ideologija koja razara čovjeka, obitelj i društvo. Rezultati toga su više nego vidljivi. Obitelj kao izvor života, zajedništva i ljubavi obezvrjeđuje se, razara i oduzima se obiteljsko pravo da odgajamo djecu sa svojim obiteljskim svjetonazorom i vrednotama”, nadodao je propovjednik.

Svetkovina sv. Lovre u trogirskoj katedrali

Rekao je i kako se nameće antropologija suprotna kršćanskoj te kako se vrši nasilje nad čovjekovom savješću s ciljem da mu se oduzme pravo i na priziv savjesti.

“Ucjenjuje se i želi prisiliti medicinsku struku, pozivajući se na amoralni zakon, da ne budu u službi zdravlja i liječenja, nego u službi smrti – uništavanja i razaranja započetoga života. Bude li ostalo bez skale vrednota, relativizam će zavladati u društvu. Kao posljedica svega toga javlja se ateizam koji nas lišava svih svetinja i postavljanje samog smisla života. U pitanju smo mi – kršćani. Kako se sa svim tim nositi? Istina je da nikada nije bilo lako biti kršćanin pa ni danas. Zlo prati čovjekov životni hod. Trebamo se oduprijeti, ali kako? Nekad se traži sve pa i goli život. Tako se i danas traži herojska duhovna snaga da bismo se mogli oduprijeti raznim pritiscima i obezvrjeđivanjima”, istaknuo je.

“Tama nastaje gdje svjetlosti nema. Mlada Rimska Crkva kojoj je sv. Lovre pripadao živjela je evanđeoski život unatoč vlasti i poganske većine. Oni nisu mogli prihvaćati da im bezbožno društvo oblikuje životne vrijednosti. Vjerovali su putu Isusa Krista koji je život i spasenje”, rekao je don Mate Čulić.

Svetkovina sv. Lovre u trogirskoj katedrali

“Neka nam pomogne primjer sv. Lovre, tolikih mučenika Crkve i našeg hrvatskoga naroda da upoznamo svoje vrijeme i sve izazove koji stoje pred nama. Molimo da u Gospodinu ostanemo postojani te nepokolebljivi u vjeri, nadi i ljubavi”, zaključio je don Mate Čulić.

Pri kraju misnog slavlja nazočnima se obratio župnik don Vinko Sanader i zahvalio se don Mati Čuliću na poticajnim riječima u propovijedi. Zahvalio je svećenicima dominikancima, don Draženu Baliću, mješovitom župnom zboru na čelu s maestrom Marinom Ugrinom i svima onima koji su pridonijeli na bilo koji način da se svetkovina sv. Lovre proslavi svečano i dostojanstveno. Poslije primanja Božjeg blagoslova, Marko Bakica je uzveličao slavlje svojim opernim pjevanjem djela “Bozottia” iz 19. stoljeća te “Moteja sv. Lovre” uz pratnju na orguljama maestra Marina Ugrine. Na kraju je zbor otpjevao pjesmu “Rajska djevo kraljice Hrvata”.