Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina zaštitnika Župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom

Lug Samoborski (IKA)

Župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom proslavila je u petak 24.lipnja svetkovinu svog zaštitnika.

U srijedu 22. lipnja obilježen je Dan obitelji koji je započeo dječjom igraonicom te katehezom „Obitelj u Svjetlu Riječi“. Susret je završio misom koju je predvodio mladomisnik Patrik Paulić, a vjernici su ostali još u zajedništvu uz okrjepu za koju se pobrinuo Mjesni odbor Lug Samoborski.

U četvrtak je za svoje župljane vlč. Josip Čulig pripremio Dan zajednica župe. Župnik je predmolio klanjanje, a misu je predslavi župni vikar u Španskom vlč. Luka Tufeković.

U petak, na samu svetkovinu svečanu misu predslavi je župnik u Krapini vlč. Davor Štuljan, a suslavili su župnika Čulig, fra Velimir Tomašković iz franjevačkog samostana u Jastrebarskom, župnik u Svetom Martinu pod Okićem i Župe Marije Okićke vlč. Siniša Hegedušić, župnika u Rudama vlč. Darko Banfić, župnik u Velikoj Dolini vlč. Janez Zdešar i župni vikar u Samoboru vlč.Marko Nimac.

Vlč. Štuljan u homiliji je opisao život sv. Ivana Krstitelja te kako je upravo on postao Isusov Krstitelj. „Ivana je othranila škrta pustinja ali i Božja Riječ, karakterizirala ga je poniznost gdje on i sam govori – gledajte Mesiju i Spasenje, no on preko Isusa dobiva univerzalnost. Svako dijete Božji je dar, i od njega dolazi život, tako se često susrećemo s ljudima koji ne mogu imati djecu, a vrlo često zagovor sv. Ivana Krstitelja bude plodonosan, i otvara nam srca da budemo otvoreni jedni za druge ali i za ustrajnu molitvu. Danas uzmimo tri poruke koje nam i samo Evanđelje šalje, prva neka bude radost, zatim poniznost i skromnost. Slavimo dakle, Božju ljubav i zauzetost za čovjeka, svjedočimo tu ljubav u svakidašnjem životu“, završio je propovjednik.

Na misi nazočili su predstavnici Grada Samobora, gradonačelnica Petra Škrobot i njen zamjenik Petar Burić, predstavnici gradskih zajednica udruga, branitelji i druga kulturna društva.

Proslava se nastavila u subotu programom za sportaše i mlade, odnosno Danom mladih i sporta u župi, pa su održane nogometne utakmice između župe Lug Samoborski, NK Bregane i NK Klokočevca.

Večernju misu predslavio je povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije i voditelj Ureda za pastoral mladih vlč. Kristijan Tušek, a potom je uslijedio koncert zborova, i prigodno druženje i zakuska za koju se pobrinulo LD „Srna“.

U nedjelju 26.lipnja svečana misa slavljena je je u mjestu Dragonoš. Predslavio ju je župnik Čulig.

Tjedan duhovno-rekreativnih događanja obilježio je proslavu župne svetkovine u Lugu Samoborskom. Župnik je za zajedništvo i ljubav koju su pokazali mještani zahvalio Nebeskoj Majci i Gospodinu. Posebnu zahvalu za organizaciju trodnevnice i cjelokupnog programa uputio je DVD-u Bregana.