Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina sv. Mateja u Dugavama

Zagreb (IKA)

Župna svetkovina sv. Mateja u zagrebačkim Dugavama proslavljena je u četvrtak 21. rujna 2023. godine.

Euharistijsko slavlje predvodio je novoimenovani župni vikar iste župe vlč. Petar Belina u zajedništvu s domaćim župnikom i dekanom novozagrebačkog dekanata preč. Vjekoslavom Jakopovićem te svećenicima koji su povezani sa župnom zajednicom.

Vlč. Belina poručio je vjernicima da si trebaju dopustiti da dožive sablažnjivost poziva upućenog cariniku Mateju kako bi doživjeli snagu Isusove geste kojom pokazuje da je na svijet došao radi grešnika.

„Ne samo da je došao radi grešnika, nego pokazuje kako na njih računa kao protagoniste svoga plana spasenja. Priznati se grešnikom može samo istinski ponizna osoba, a ono je preduvjet iskustva Božjega milosrđa“, istaknuo je.

„Iskustvom da smo ljubljeni i da nam je Bog iskazao svoje milosrđe, da je svrnuo svoj pogled na nas, put je da se gradi župna obitelj, a tako na širem planu i Crkva Božja. To je primjer i svjedočanstvo života svetoga apostola Mateja, čiji poziv nije bio samo njegov dar (Matej = ‘dar Božji’) nego i dar za sve nas“, dodao je.

Propovjednik je stoga zaključio kako u Matejevom pozivu stoji utješna spoznaja da Bog računa na nas i dan nas ljubi takve kakvi jesmo. „Osim naših mana i vrlina, Bog dobro poznaje našu glad i žeđ za Njime. Zato Božji poziv nalazi snažan odjek u našim srcima i ne ostavlja nas ravnodušnima. Ono je uzrok našeg duhovnog uskrsnuća, darovanosti novim životom i novim poslanjem“, ustvrdio je.

Na kraju euharistijskoga slavlja, župnik Jakopović je iskoristio priliku da na poseban način zahvali svim župnim suradnicima. Rekao je da je Župa sv. Mateja na poseban način povezana s Božjim milosrđem. Oltarna slika koja se nalazila u svetištu župne crkve, prije postavljenog kipa sv. Mateja, bila je slika Milosrdnog Isusa; ispred sâme župne crkve postavljen je, prije tri godine, kip Marije Majke Milosrđa, a život sv. Mateja je djelo Božjeg milosrđa. Tom je prigodom župnik izrazio želju da župa u zagrebačkim Dugavama postane prepoznatljivo i povlašteno mjesto štovanja i življenja Božjega milosrđa, koje nas prati kroz život, a koje je, iz temelja, promijenilo životni put sv. Mateja.

Po završetku euharistijskog slavlja, vjernici i hodočasnici zadržali su se u dvorištu župne crkve u zajedničkom druženju.