Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu

Kaštel Kambelovac (IKA)

Župa sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu svečano je proslavila župnu svetkovinu u petak 29. rujna.

Jutarnju misu predslavio je predvoditelj duhovne obnove o. Marko Kornelije Glogović. Predslavitelj večernjeg svečanog liturgijskog slavlja bio je prof. dr. Marinko Vidović. Don Marinko je homiliju započeo govorom koga sve zovemo anđelom i kakve su karakteristike takve osobe.

„Pojam ‘anđeo’ je vezan uz nešto što je dobro, nešto što je božanstveno, nešto što mijenja čovjeka, a mijenja ga tako da dolazi iz Božje sfere, iz božanskih prostora i ulazi u naše živote. Mi smo često, barem u ovo novije vrijeme, zaluđeni nekakvim pogledom na svijet koji isključuje božansku sferu, Boga i sve ono što se tiče Božjeg života. Mi gledamo svijet samo kroz ono što možemo uočiti i iskusiti svojim osjetilima i držimo da jedino taj svijet postoji. Ipak, svjesni smo, uvjereni smo da nije tako. Izvan ovih vremensko-prostornih kategorija postoji jedan drugi svijet, jedan drukčiji svijet. Ali nemojmo taj svijet promatrati kao nešto što nas čeka na koncu života. Taj drugi svijet je već ovdje s nama, među nama, taj drugi svijet je van okvira naših osjetila. Tom drugom svijetu pripadaju anđeli koje ne možemo percipirati, ali koje možemo osjetiti kroz zagovor, zaštitu i pomoć“, rekao je propovjednik.

Prof. Vidović je zatim govorio o duhovnom svijetu, svijetu anđela kao posebnoj, duhovnoj razini svijeta. Homiliju je završio tumačenjem imena arkanđela. „Molimo se anđelima čuvarima. Mihaelu koji kaže: Tko je kao Bog? Za mnoge nitko i ništa. Možemo postaviti pitanje: tko je kao Bog i dobiti odgovor: turizam. Kad počne turistička sezona, gdje ti je Bog? Rafael, što njegovo ime znači? Bog je lijek. Onaj koji izvlači iz muke i tegobe bilo tjelesne, bilo duhovne. I na koncu Gabrijel što znači: Bog je snaga. Gdje je tražim? U teretani. Traži je, ali to je samo fizička snaga. Nama više treba one druge snage, duhovne snage. Čovjek može biti gorostas, nabildan sa svim mišićima, a hodati nezainteresirano, gledati podase. Nema nutarnje, duhovne snage. Treba nam božanska snaga, snaga duha. Zato su sva trojica arkanđela neophodna i važna za naš život“, zaključio je.

Liturgijsko slavlje predvodio je mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Marinele Derlonga.

Za proslavu župne svetkovine, župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio pavlin o. Marko. Prvi dan duhovne obnove govorio je o potrebi predanja u volju Božju i povjerenja u vodstvo Duha Svetoga. Pjevao je župni mješoviti zbor. Nakon mise, pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom bilo je klanjanje s molitvom za obraćenje, zdravlje duše i tijela. Potom je predvoditelj duhovne obnove imao kratku katehezu mladima koji su uglavnom bili pripravnici za krizmu. Kao najbliži i najuspješniji put k Bogu naglasio im je potrebu molitve i slavljenja mise, a kao najveće zlo psovku i nemoralno ponašanje.

Drugi dan trodnevnice o. Marko je započeo sa zazivom Duha Svetoga uz molitvu za obitelj. Nastavio je katehezom o Božjem milosrđu istaknuvši potrebu potpunog predanja Isusu. Po završetku euharistijskog slavlja, čije je pjevanje predvodila molitvena zajednica Dobri Pastir, blagoslovio je djecu i mlade pomazavši ih ponaosob blagoslovljenim uljem. Drugi dan duhovne obnove završio je susretom o. Marka s molitvenim zajednicama koje djeluju u Župi. Tako se susreo sa zajednicama Dobri Pastir, sv. Lazara, Marijinom Legijom i neokatekumenima.

Zadnji dan trodnevne duhovne obnove zaopčeo je katehezom o Blaženoj Djevici Mariji i posvetom Župe njezinom Prečistom Srcu. Liturgijsko pjevanje predvodio je VIS Mihael, a nakon mise upriličen je blagoslov trudnica i supružnika željnih djece. Nakon blagoslova vjernici su prilazili moćima sv. Faustine Kowalske i zadržavali se u molitvi. Uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Prevsetim Oltarskim sakramentom koje su pjesmom i dežurstvima predvodile župne molitvene zajednice.