Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina u Svilaju

Svilaj (IKA)

Župna svetkovina Imena Marijina svečano je proslavljena u ponedjeljak 12. rujna u Župi Imena Marijina u Svilaju u Bosanskoj Posavini.

Na misnom slavlju koje je predvodio svećenik na službi u Dubravama kod Brčkog fra Petar Matanović,  uz župljane su sudjelovali brojni vjernici okolnih župa Doborskog dekanata. Koncelebriralo je 26 svećenika među kojima župnik fra Mladen Jozić, dobroski dekan preč. Ilija Orkić i plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

U prigodnoj homiliji fra Petar Matanović govorio je o značenju blagdana Imena Marijina kojega je  proglasio papa Inocent XI. u znak zahvale Mariji za izvojevanu pobjedu na Turcima kod Beča 12. rujna 1683. godine. Papa ga proširuje na cijelu Crkvu i to kao „Dan pobjede“.

Vjernici su tih dana obilježavali spomen na mučenika Juru Radmana, svoga župljanina − simbola stradanja i ponosa, koji je 1946. godine u 22. godini svoga života nevin strijeljan. Predslavitelj je ustvrdio kako je taj mladić stradao iz ljubavi prema svome narodu. Pročitao je njegovo pismo koje je pred smrt pisao svojom majci, a u kojem piše da oprašta svojim mučiteljima i moli da se za njegovu dušu služe mise.

Čestitajući župljanima njihovu svetkovinu, pojasnio je kako je proslava Imena Marijina svima prigoda da mole njezin zagovor, da vjeruju da će Isus na njezinu molbu učiniti čudo kako je to učinio i u Kani Galilejskoj. Posvjedočio je kako je uvijek u molitvi osjetio Marijinu blizinu i njezinu majčinsku brigu i ljubav te pozvao vjernike da mole krunicu i njezin zagovor.

Homiliju je završio recitirajući pjesmu Vladimira Nazora „Anđeoski pozdrav“ u kojoj je autor pjesnički prikazao Marijinu duhovnu ljepotu − „najčišći odraz božanskog bića“.

Naglasivši kako je velika stvar nositi ime nekoga sveca, napose ime Nebeske Majke, ustvrdio je kako će svatko tko se pouzdaje u njezino ime sigurno pobijediti svako zlo.

Blagdanu je prethodila trodnevnica od petka 9. do nedjelje 11. rujna. Večernja misna slavlja predvodili su župnik Jozić, župnik u susjednoj župi u Posavskoj Mahali vlč. Mato Majić i župnik u Orašju fra Bono Kovačević.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor predvođen s. Annom Alberti, franjevkom Marijinom misionarkom.