Budi dio naše mreže
Izbornik

Prošlo je 28 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Zagreb (IKA)

Republika Hrvatska stekla je na današnji datum, 15. siječnja 1992., međunarodno priznanje vođena politikom tadašnjeg hrvatskog vrha na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Dva dana prije, 13. siječnja, Tiskovni ured Svete Stolice objavio je da je predao službenu notu Zagrebu o priznanju i da se uspostave diplomatski odnosi na razini dviju država.

Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon njezina proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija, a već idućeg dana novonastale države uzajamno su se priznale. Paralelno je tekao i proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, u kojemu su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su, iako tada još i same bez međunarodnog priznanja, priznale Hrvatsku tijekom 1991. Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island koji je to učinio 19. prosinca 1991., a istoga dana njemačka je vlada najavila diplomatsko priznanje Hrvatske i Slovenije, koje je stiglo upravo na današnji dan 1992.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 13. siječnja 1992. da je predao službenu notu Zagrebu o priznanju i da se uspostave diplomatski odnosi na razini dviju država.

Osim Njemačke, 15. siječnja Hrvatsku je priznalo i ostalih 11 članica Europske zajednice, danas poznate pod nazivom Europska unija. Istom odlukom pridružile su im se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher potvrdio da Hrvatska ispunjava sve uvjete, koje je Europska zajednica odredila za priznanje, u Hrvatskoj je uslijedilo veliko slavlje.

Predsjednik Franjo Tuđman toga je dana u obraćanju narodu rekao kako će ovaj datum biti zlatnim slovima uklesan u cijelu povijest hrvatskoga naroda te pozvao da već sutra, nakon slavlja, krenemo u obnovu i izgradnju Hrvatske.