Budi dio naše mreže
Izbornik

Prosvjedno pismo eritrejskih biskupa ministrici zdravstva

Asmera (IKA)

Odnosi kršćanskih Crkava i države u Eritreji u lipnju su se drastično pogoršali nakon što je vojska Katoličkoj Crkvi oduzela 21 zdravstvenu ustanovu u kojoj je ona skrbila za oko 170.000 osoba.

Četvorica katoličkih biskupa zbog toga su uputila prosvjedno pismo ministrici zdravstva Amnai Nurhusein, objavilo je 25. lipnja u Muenchenu Međunarodno katoličko djelo Papinskog prava „Crkva u potrebi“, prenosi Kathpress. Biskupi ističu „veliku nepravdu“ koja im je nanesena oduzimanjem tih ustanova većinu kojih Katolička Crkva vodi već sedam desetljeća. „Oduzeti te ustanove Crkvi znači potkopavati temelje njezine egzistencije i njezine djelatnike izložiti progonu“, upozorili su biskupi ministricu.

Humanitarna udruga „Crkva u potrebi“ izvještava kako je u jednoj od bolnica pacijentima naloženo da izađu, a djelatnicima da predaju ključeve, što su oni odbili a vojnici su zatim nasilno preuzeli prostorije. Ako te zdravstvene ustanove uskoro ne nastave s radom mnogi će životi biti u opasnosti, upozoravaju humanitarci.

Anonimni izvor izjavio je da eritrejske vlasti žele biti jedini koji će nuditi zdravstvenu skrb u zemlji, ali državne su bolnice loše opremljene i nedostaje im stručni kadar pa bolesnici radije idu u ustanove koje vodi Crkva. Vlasti su još prije dvije godine oduzele privatne zdravstvene ustanove i one su i danas zatvorene.

Jednostranačka Eritreja još uvijek nema Ustava a od 1993. na čelu joj je predsjednik Isayas Afewerki. Aktivisti i UN eritrejske vlasti optužuju za česta kršenja ljudskih prava zbog čega se svake godine tisuće odlučuju napustiti zemlju. Uz katoličku priznate su još samo dvije kršćanske vjeroispovijesti i sunitski islam. Kršćanima se izjašnjava oko 46 posto stanovnika Eritreje.

Ključne riječi:
eritreja prosvjed zdravstvo