Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva sjednica Povjerenstva za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije

Zadar (IKA)

Prva sjednica za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije u novom petogodišnjem mandatu, pod predsjedanjem don Ivana Šibalića, SDB, predstojnika Povjerenstva, održana je u ponedjeljak, 5. lipnja u svečanoj dvorani sjemeništa Zmajević u Zadru.

Šibalić je i studentski kapelan u Zadru koji je po svom dolasku za župnika u župi Gospe Loretske u zadarskom predjelu Arbanasi oživio rad s mladima i po održavanju duhovnih obnova i gostujućih predavača koji u Zadru održavaju tematski prikladne duhovne nagovore uz određeno crkveno vrijeme. Don Ivan smatra važnim poticaj da se u mladima raspiruje kršćanski duh i da se traže novi oblici rada s mladima, pri čemu je važno biti ustrajan i redovit.

Iz iskustva i prakse članova Povjerenstva, istaknuto je kako je mladima bitna osobna prisutnost i pratnja. Vjeroučitelji koji su u svakodnevnom kontaktu i radu s mladima primjećuju da su mnogi mladi ranjeni te je zahtjevno hrvati se u izloženosti utjecajima svijeta. Mladi traže nekoga za razgovor; potrebni su ljudi koje će mlade približiti Bogu.

Članovi su istaknuli kako je bitan konstantniji rad s mladima i osobni pristup u radu s njima. Nije dovoljno samo oglašavati o događajima koji se organiziraju na društvenim mrežama. Dostupnost same informacije u naše vrijeme nije upitna, ali ne iscrpljuje se sve u tome. Motivacija i istinska želja za sudjelovanjem u susretima koji služe duhovnoj izgradnji mladih proizlazi iz istinske povezanosti s mladima u župi i znanja o tome što određeni susreti pružaju. Sama obaviještenost na društvenim mrežama o događaju nije dostatna za dublju motivaciju i poznavanje sadržaja koji se nudi, da bi se mladi na njega i odazvali, smatraju neki članovi Povjerenstva. U tom smislu, važna je stalna i neposredna komunikacija s mladima, osobito od strane župnika.

U Zadarskoj nadbiskupiji dobro je prihvaćena akcija 72 sata bez kompromisa. Neki članovi Povjerenstva smatraju da duh volontiranja treba promicati i u drugim vremenskim razdobljima, jer mladi žele pomoći i volontirati, samo ih treba okupiti i animirati, da volontiraju u raznim potrebama i više od samo sudjelovanja u tom trodnevnom volonterskom maratonu.

Rečeno je i da mlade treba poticati živjeti jedinstvo i zajedništvo s mjesnom Crkvom, da se razvija ucijepljenost u mjesnu Crkvu i na okupljanjima koja se održavaju u katedrali. Potrebno je dati dodatne poticaje formaciji animatora i programu Mladi za mlade te razvoju Ministrantske lige. Pobožnosti križnog puta, hodočašća u svetišta prigoda su za katehezu i osobnije susrete s mladima.

O radu s mladima napisani su mnogi tekstovi, a najvjernije i najautentičnije događa se u samom susretu i provedbi projekata u kojima mladi sudjeluju. Najljepši dio odvija se na terenu“, rekao je don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije koji je također bio na tom susretu. Istaknuvši da je rad s mladima jako vrijedan, zahvalio je svima za odaziv te potaknuo članove na iznošenje ideja i njihovo ostvarivanje u razvoju pastorala mladih.