Budi dio naše mreže
Izbornik

PRVI PUT NAKON ŠEST GODINA PROSLAVA VELIKE GOSPE U ILAČI

Ilača (IKA )

Ilača, 16. 8. 1997. (IKA) - Prvi put nakon šest godina prognani su Ilačani proslavili blagdan Velike Gospe u ilačkom svetištu "Vodice". Tom je prilikom ilački župnik Alojzije Asić slavio misu zahvalnicu za povratak na ognjišta i za početak novog života

Ilača, 16. 8. 1997. (IKA) – Prvi put nakon šest godina prognani su Ilačani proslavili blagdan Velike Gospe u ilačkom svetištu “Vodice”. Tom je prilikom ilački župnik Alojzije Asić slavio misu zahvalnicu za povratak na ognjišta i za početak novog života u miru. Na misi je župnik Asić blagoslovio sliku Majke Božje Ilačke, djelo akademskog slikara Mirka Gelemanovića, te je potom bio ophod. Skupina od 590 hodočasnika stigla je u Ilaču redovitim vlakom iz Vinkovaca u 8,30 sati, te su se u povorci, pjevajući marijanske pjesme, uputili u svetište. Hodočasnici su došli u svetište u pratnji civilne i vojne policije UNTAES-a i pripadnika ruskih bataljuna. Proslavu su priredili Mjesni odbor Ilača i općine Tovarnik i Ilača.
Na ilačkom području još uvijek nije moguć ulazak s hrvatskim registracijskim oznakama, a u tijeku su povremeni posjeti Hrvata svojim kućama u kojima sada živi oko 300 stanovnika srpske nacionalnosti iz zapadne Slavonije. Ilača je imala prije rata 1. 380 stanovnika, a samo je njih dvadesetak ostalo živjeti pod srpskom okupacijom.