Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća u Mariju Bistricu

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj u nedjelju 6. listopada organizira 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu. Tim je povodom u srijedu 11. rujna u zgradi Vojnog ordinarijata održan sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu hodočašća.

Uz Vojni ordinarijat, u organizaciju hodočašća uključeni su Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova. Također sudjeluju Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo pravosuđa – Uprava za zatvorski sustav, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Savez povijesnih postrojba i drugi.

U uvodnoj riječi generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo prenio je okupljenima pozdrave vojnog ordinarija Jure Bogdana. Podsjetio je kako svetište Majke Božje Bistričke nosi brojna svjedočanstva ljudi o Marijinoj pomoći i blizini te o susretu s Bogom na tome mjestu. Kao hodočasnici želimo doživjeti to isto iskustvo. U tom smislu hodočašće je prilika za svetu ispovijed, pomirenje s Bogom i Crkvom te za zajedničko sudjelovanje u svetoj misnoj žrtvi i u pobožnosti križnog puta.

Don Medo je u nastavku izvijestio o dosadašnjim pripremama i o očekivanom broju hodočasnika. Upoznao je prisutne s programom hodočašća. Hrvatska radio televizija će i ove godine hodočašće pratiti izravnim prijenosom na HRT1 s početkom u 10 sati kada započinje svečana procesija.

Izaslanik zapovjednika hodočašća kapetan bojnog broda Darko Podrug kao i glavna tajnica MUP-a Sanda Šimić Petrinjak složili su se kako u organizaciji toga hodočašća imamo puno iskustva od prijašnjih godina. Nadaju se kako će što više hodočasnika ove godine sudjelovati i moći se duhovno obogatiti. Uime ravnateljstva policije govorio je Josip Bukvić, koji je izvijestio o pripremama koje se provode u MUP-u. Predstavnici ministarstava i službi uključenih u hodočašće upoznati su sa svim zacrtanim terminima i aktivnostima koje slijede. Dogovorena su daljnja zaduženja vezana za pripravu provedbe hodočašća, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnog ordinarijata.