Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvo nacionalno hodočašće otkrivenom kipu sv. Filomene u Molvama

Molve (IKA )

Molve, (IKA) – Brojni hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske u subotu 26. siječnja prvi su put došli u Molve, nadaleko poznato podravsko mjesto u kojem se časti Majka Božja, pomoliti se pred kipom sv. Filomene – jedinim kipom u Hrvatskoj te male i mlade talijanske svetice. Bilo je to prvo nacionalno hodočašće nakon što su ga Molvarci, točnije molvarski župnik fra Ivan Poleto, prošle godine otkrili sazidanog u svojoj župnoj crkvi ispod pokrajnjeg oltara sv. Antuna. Za to prvo hodočašće domaći vjernici zajedno sa svojim svećenicima pripremali su se tijekom devetnice. U župu, poznatu po svetištu Majke Božje Molvarske, pristizali su hodočasnici s raznih strana domovine od Dubrovnika, Splita, Trogira, Zadra do Zagreba, Karlovca i drugih mjesta, a radosno ih je dočekivao župnik fra Ivan Poleto, franjevac konventualac, koji im je zaželio dobrodošlicu. Sa životom sv. Filomene okupljene je upoznao fra Bogdan Cvetković, a Mirela Madunić predstavila je Bratovštinu sv. Filomene. Zatim je prije mise blagoslovljena slika svete Filomene, dar Bratovštine molvarskoj župi.
Euharistijsko slavlje predvodio je fra Poleto u zajedništvu s fra Bogdanom Cvetkovićem i župnikom iz Lasinje Stjepanom Bradicom. Propovijedao je fra Bogdan kao vrstan poznavatelj sv. Filomene te je nadahnutim riječima u prepunoj župnoj crkvi govorio o kratkotrajnom životu mlade svetice. Podsjetio je da je rođena 10. siječnja 291., te je već s pet godina primila sv. pričest, da bi od tada svakodnevno odlazila na misu. Rastući u dobi i milosti učinila je zavjet čistoće i djevičanstva darujući sav život Isusu Kristu. Kad joj je bilo 13 godina, prigodom jedne audijencije caru Dioklecijanu u Rim 304. g., zapazio ju je okrutni neprijatelj kršćanstva i zatražio od njezinih roditelja da ju uzme za ženu, na što su oni pristali. No na tu ponudu nije pristala mlada Filomena i zbog toga je bila bačena u tamnicu. Bila je mučena na razne načine više puta, bičevanjem i gađanjem strijelicama, kao i bacanjem u rijeku privezana sidrom oko vrata. Nakon svih tih muka i nedaća, Filomena je čudesno ozdravila i bila izbavljena iz rijeke Tiber. Na kraju su joj odrubili glavu, a tijelo joj je bilo pokopano u rimskim katakombama sv. Priscile na cesti Solaris. U svijetu su poznata ozdravljenja vjernika koji su se njoj zagovorili, a među njima je i blažena Paulina Jaricot, podsjetio je u propovijedi istaknuvši da je sveta Filomena zaštitnica mladih, a posebno čistoće i djevičanstva. Osvrnuvši se na molvarski kip sv. Filomene, rekao je da je to najljepši kip u svijetu koji je on vidio.
Nakon mise fra Poleto pomazao je svetim uljem, donesenim iz njenog svetišta Mugnano u Italiji, sve hodočasnike, a posebno bolesne. Brojni hodočasnici uputili su se u procesiji sa svetičinom slikom do kapele Majke Božje Molvarske, gdje se čuva čudotvorni kip Majke Božje. Po povratku nastavili su s pobožnostima ispred kipa u župnoj crkvi, gdje je priređen i blagoslov nabožnih predmeta. Zaključujući prvo nacionalno hodočašće, članovi Bratovštine na čelu sa svojom predsjednicom Mirelom Madunić najavili su svoj idući dolazak u još većem broju.

.