Budi dio naše mreže
Izbornik

Pukovnik Miroslav Car: Količine eksploziva su minimalne

Zagreb (IKA)

Načelnik Stožera inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske Miroslav Car u petak 17. travnja kazao je kako će kontroliranom eksplozijom sjeverni toranj zagrebačke katedrale biti odvojen između 72 i 73 reda tornja kako bi se dizalicom što lakše odvojio gornji dio tornja.

Prema riječima načelnika Stožera Miroslava Cara sjeverni toranj zagrebačke katedrale oštećen je na 72 redu tornja te je “uslijed potresa došlo do zakretanja gornjeg dijela i loma nosećih stupova na donjem dijelu 72. reda.” Čim vremenske prilike dopuste pristupit će se završnim radnjama. Hrvatska vojska i ja sa svojim djelatnicima nastupamo na pripremi odnosno bušenju minskih mikro bušotina i punjenju s eksplozivom i uvezivanjem u mrežu i taj dio je onda odrađen što se tiče Hrvatske vojske. Tada opet nastupa izvođač radova i veže gurtne sa sajlama i nakon toga izvodimo detonaciju. Količine eksploziva su minimalne, više dana smo provodili ispitivanje što ovdje u krugu katedrale što na vojnom poligonu da bi dobili optimalne količine eksploziva. Ukupna količina eksploziva je 580 grama“, kazao je u izjavi za medije načelnik Stožera Miroslav Car.

Napominje kako je najveća opasnost dizalica jer je visine 120 metara te se zbog nje trebao pokriti radijus i zaštititi od bilo kakvih neprilika na 120 metara. “Što se tiče same eksplozije mi smo je sveli na minimum. Omotat ćemo prostore gdje se provodi eksplozija da razlijetanja pukotina de facto ne bi bilo, međutim proračuni su pokazali da je sigurnosna zora nekih 75 metara od samog mjesta eksplozije.”

Zapovjednik Bojne obavještajne satnije Hrvatske kopnene vojske bojnik Mario Maslov dodao je kako je zadaća te postrojbe “staviti pod nadzor područje radova iz zraka u okviru 360 stupnjeva s glavnim fokusom na samo mjesto radova. U tijeku su pripreme na kojima radi sedam djelatnika.” Uz njih u akciji sudjeluje i inženjerijska pukovnija s četiri svoja pripadnika, odnosno kako je rekao načelnik Car “ovdje su većinom pripadnici koji su u vodu za uklanjanje eksplozivnih naprava specijalizirani za ovakve situacije.