Budi dio naše mreže
Izbornik

Radosna vijest za veljaču 2020.

Zagreb (IKA)

Prvi ovogodišnji broj misijskog lista "Radosna vijest".

Kao što i „Uvodnikˮ prvog ovogodišnjeg broja kaže, veljača obiluje važnim blagdanima: Prikazanje Gospodinovo, Sv. Blaž – Vlaho, Sv. Pavao Miki i drugovi, Bl. Alojzije Stepinac, BDM Lurdska, Katedra sv. Petra, Pepelnica – Čista srijeda, zbog čega mons. Tunjić poziva na preispitivanje odnosa prema duhovnoj sferi života, prema onostranosti, prema uobličavanju života po primjeru Isusa Krista, postavljajući nam pitanja: „Može li se u kulturi ambalaže prepoznati Božji glas i njegovo djelovanje u svijetu? Može li se iz kulture ambalaže prijeći u kulturu ljubavi, odnosno civilizaciju ljubavi, na koju nas je često pozivao sveti papa Ivan Pavao II. i na koju nas svakodnevno poziva papa Franjo ?ˮ

Rubrika „U središtuˮ donosi promišljanja dr. sc. Krunoslava Novaka koji, govoreći o „Korištenju vremena koje nam je darovanoˮ, ističe da s njim „trebamo računati kao sastavnicom našega životnog tkivaˮ te da ga „trebamo ispuniti tako da u tome kronološkom vremenu otkrivamo i živimo pravi trenutak upotrebljavajući to vrijeme svjesno i odgovornoˮ.
Ganu, Ugandu, Zambiju posjećujemo u rubrici „Iz života naših misionaraˮ. Don Ivan Stojanović iz Gane javlja o „Blagoslovu kapelica u selima Dondoni i Torchedoˮ jer, kako kaže: „Gdje god imamo izgrađenu kapelu/crkvicu, zajednice brže rastu, jer se imaju gdje okupiti i za kiše i za sunca. To vjernicima puno znači, pa mogu pozvati i svoje prijatelje i susjede, potencijalne buduće katolike. I tako se širi Božje kraljevstvo.ˮ

O posebnom početku godine u Ugandi piše s. Vedrana Ljubić. Naime, 8. siječnja 2020. devet redovnica obnovilo je svoje privremene zavjete, a četiri djevojke ušle su u postulaturu, dok je 11. siječnja pet redovnica iz družbe Kćeri Božje Ljubavi dalo svečane vječne zavjete u prisustvu nadbiskupa Mbarara mons. Paula K. Bakyenga i viceprovincijalke č. s. M. Alaidom Mior, FDC.

Akcija „MIVAˮ Papinskih misijskih djela ovog je puta novim terenskim automobilom obradovala misiju Njoko/Nawinda u Zambiji. O tome piše don Boris Dabo, zahvaljujući svima koji su svojim doprinosima pomogli, ističući: „Dolazak auta u misiju silno nas je sve obradovao, jer će nam pomoći u redovitim pastoralnim obvezama posjećivanja kršćanskih zajednica u bližim i daljim postajama, kao i u širenju evangelizacijske aktivnosti u novim selima, u održavanju i nadgledavanju seoskih škola i misijskih bolnica te obilasku siromaha.ˮ

Rubrika „Spomenˮ donosi nam tužnu vijest da je vlč. Marcel Lakoseljac, umirovljeni svećenik Porečke i pulske biskupije i bivši misionar u Albaniji, preminuo u nedjelju 5. siječnja u Svećeničkom domu u Puli, u 87. godini života. U broju od veljače donosi se prisjećanje na ubijene pastoralne djelatnike u 2019. godini. Prema izvješću Agencije Fides koja djeluje pri Kongregaciji za evangelizaciju naroda, ubijeno je njih 29. Među njima je 18 svećenika, jedan trajni đakon, dva časna brata, dvije redovnice i šest laika.

Ovaj broj Radosne vijesti donosi razgovor s gospođicom Karmen Mrzljak, voditeljicom ovogodišnje skupine pjevača Betlehemske zvijezde iz Župe sv. Mihovila u zagrebačkim Gračanima. U intervjuu se može pročitati nešto više o misijskoj skupini njihove župe. Inače, pjevači Betlehemske zvijezde su 2015. godine stavljeni na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

U nakani Apostolata molitve može se pročitati razmišljanje i poticaje da odgovorimo na vapaje naše braće i sestara migranata, žrtava kriminalaca u ilegalnoj migraciji. Papa Franjo nam s tim u vezi kaže: „Nemojmo se prepustiti ravnodušnosti koja ponižava, navici koja anestezira dušu i sprječava otkrivanje novog, u destruktivan cinizam. Otvorimo oči i vidimo bijedu svijeta, rane tolikih braće i sestara lišenih dostojanstva i osjetimo se pozvanima da čujemo njihov krik […] Neka njihov krik postane i naš…ˮ

Tu su i rubrike „Vijesti iz svijetaˮ i „Vijesti Crkve u Hrvataˮ u kojima se donose vijesti o različitim misijskim događajima.
„Životni put jednog misionaraˮ kao i uvijek životopisno, prati o. Antu Gabrića na putu u Hazaribaghu. Rubrika „Misijski velikaniˮ donosi kratki životopis i svjedočanstvo o Ljudevitom (Alojzijem) Versiglijom i Kalistom Caravariom, mučenicima misionarima u Kini koje je papa Ivan Pavao II. proglasio 1. listopada 2000. svetima, s još 118 kineskih mučenika.