Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s prof. ddr. Miljenkom Brekalom

Zagreb (IKA)

Što konstitutivnost Hrvata u BiH znači za građane Republike Hrvatske i što donose puzeća prekrajanja Daytonskoga sporazuma u središnjem intervjuu u Glasu Koncila za nedjelju 1. kolovoza govori ddr. Miljenko Brekalo, povjesničar i pravni stručnjak, čiji je znanstveno-istraživački rad fokusiran na teme iz Domovinskoga rata i povijesti 20. stoljeća.

»Bosna i Hercegovina druga je domovina hrvatskoga naroda, gdje je on u formalno-pravnom smislu konstitutivan narod, ali stvarnost na terenu je znatno drugačija zbog poslijeratne politike dijela bošnjačkih političara«, rekao je među ostalim sugovornik.

Govorio je i koje opasnosti donosi politika tzv. građanske BiH, te koji međunarodni politički faktori utječu na BiH. Međunarodni politički čimbenici trebaju biti svjesni činjenice da ozbiljno treba revidirati Daytonski sporazum, odnosno BiH treba preurediti u saveznu državu gdje će savezna vlada biti nositelj suverenosti, a vlade konstitutivnih jedinica u federaciji trebale bi imati ovlasti neovisno o federalnoj vlasti. Sve drugo vodi u raspad državne zajednice ili u najgorem slučaju u novi rat«, istaknuo je prof. ddr. Brekalo.