Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovori o odnosima Katoličke crkve i RH

Zagreb (IKA )

Redoviti sastanak Komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Republike Hrvatske održan je u Zagrebu u Predsjedničkim dvorima u četvrtak 27. siječnja.

Zagreb, 28. 1. 1994 (IKA) – Redoviti sastanak Komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Republike Hrvatske održan je u Zagrebu u Predsjedničkim dvorima u četvrtak 27. siječnja. S crkvene su strane sudjelovali šibenski biskup Srećko Badurina kao predsjednik Komisije, krčki biskup Josip Bozanić i đakovački pomoćni biskup Marin Srakić kao njezini članovi i crkveni pravnik Stjepan Večković kao tajnik. Sudjelovala je i cijela državna komisija: predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske dr. Jure Radić kao predsjednik Komisije, ministar znanosti i tehnologije u Vladi RH Branko Jeren i zastupnik u Saboru RH Ante Klarić kao članovi i pravnik Franjo Dubrović kao tajnik.
Predmet ovog sastanka bili su civilni učinci kanonski sklopljenoga braka. Riječ je o tome da se razmišlja mogućnost da brak što ga vjernici sklapaju po crkvenom zakonu pred crkvenim službenikom bude odmah registriran i na državno-pravnom području. U raznim državama postoje različita rješenja glede pravnih pojedinosti ali se uglavnom ide za tim da se sam čin sklapanja braka ne bi morao ponavljati, odnosno dvaput obavljati. No, u razgovorima je prevladalo mišljenje da bi to pitanje trebalo riješiti u sklopu budućeg zakona o obitelji. Taj novi zakon treba pospješiti jer je još uvijek na snazi Zakon o braku i porodičnim odnosima Socijalističke Republike Hrvatske koji se zaista ne može smatrati primjerenim u novim prilikama. Obje će strane pokrenuti odgovarajuće stručnjake za rješavanje toga pitanja.
U ponedjeljak 24. siječnja član spomenute crkvene komisije biskup Josip Bozanić sastao se u Ministarstvu znanosti i tehnologije s ministrom Brankom Jerenom. S ministrom su bili njegovi suradnici, a biskupa su pratili predstavnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Filozofskog fakulteta DI, Filozofsko-teološkog instituta DI, Katoličke bogoslovije u Rijeci, Teologije u Splitu, Visoke bogoslovne škole u Žakovu i Visoke franjevačke bogoslovije u Makarskoj. Predmet razgovora bio je status crkvenih učiličta u odnosu na Zakon o visokim učiličtima u Republici Hrvatskoj.