Budi dio naše mreže
Izbornik

Redatelji filma "Neplanirano" o nepoznatim detaljima sa snimanja

Zagreb (IKA)

Druga pretpremijera filma "Neplanirano", u organizaciji U ime obitelji, održana je u petak, 22. studenoga, u ispunjenom Kinu Forum u Zagrebu.

Film “Unplanned – Neplanirano” donosi životnu priču Abby Johnson, bivše direktorice jedne od američkih klinika za abortuse koju vodi korporacija Planirano roditeljstvo. Johnson je od zagovornice pobačaja postala zagovornicom prava na život, a film se temelji na njezinoj istoimenoj autobiografiji.

Pretpremijera filma Neplanirano i razgovor s redateljima

Pretpremijeri su nazočili i scenaristi i redatelji Chuck Konzelman i Cary Solomon. Oni su, nakon prikazivanja filma, predstavili okolnosti njegovog stvaranja i brojne poteškoće s kojima su susretali prigodom snimanja i kinodistribucije širom svijeta. Google je spomenuti film označio kao propagandu, Twitter je suspendirao račun, a onda 250000 pratitelja smanjio na samo 200 (dvjesto). Američka udruga odgovorna za određivanje prikladnosti filma po dobnim skupinama filmu je dodijelila oznaku R, što znači da maloljetnici do 17 godina film mogu gledati samo uz pratnju roditelja ili punoljetnog skrbnika.

Publika na pretpremijeri filma Neplanirano

Međutim, spomenuli su i nebrojene primjere Božje providnosti koja je omogućila da film ipak bude snimljen te da se sada prikazuje diljem svijeta. Primjerice, samo dvadeset minuta prije zatvaranja banaka na dan kada su morali imati milijun dolara na računu, da bi uopće započelo snimanje filma, dobili su poziv iz privatnog zrakoplova. Njegov je vlasnik upravo u tom trenutku letio nad njihovim filmskim setom i dobio nadahnuće uplatiti im milijun dolara.

Scenaristi i redatelji filma Neplanirano

Cary Solomon u Zagrebu je otkrio i jedan detalj koji je pokazao njihovu katoličku vjeru: “Ovo je do sada bila tajna, i prvi put uopće o tome govorimo. Na filmskom posteru smo u oko glavne glumice postavili lik Djevice Marije, jer je Djevica Marija majka svih. Mi smo ovaj film posvetili Bogu i Djevici Mariji, kako bi pobačaj širom svijeta priveli kraju.”

Djevica Marija na posteru filma Neplanirano

Gostovanje redateljskog dvojca u Hrvatskoj organizirala je udruga U ime obitelji, a omogućio Brian S. Brown, predsjednik Svjetskoga obiteljskog kongresa.

Brian S. Brown na pretpremijeri