Budi dio naše mreže
Izbornik

Redemptoristi izabrali o. Rogéria Gomesa za novog vrhovnog poglavara

Vatikan (IKA)

Brazilski moralni teolog Rogério Gomes izabran je za vrhovnog poglavara Družbe Presvetog Otkupitelja (CSSR) u ponedjeljak 26. rujna na generalnom kapitulu u Ciampinu kod Rima.

O. Gomes (47) naslijedio je Kanađanina o. Michaela Brehla, koji je bio na čelu družbe posljednjih 12 godina te nakon dva šestogodišnja mandata više nije mogao biti izabran.

O. Gomes rođen je u Alterosi, u brazilskoj državi Minas Gerais. Godine 2002. položio je prve zavjete kod redemptorista, a 2006. zaređen je za svećenika. Uz pastoralne aktivnosti specijalizirao je moralnu teologiju na „Accademia Alfonsiana“ koju u Rimu vode redemptoristi, gdje je od 2013. i predavao. Godine 2014. izabran je za ministra redemptorističke provincije Sao Paolo u Brazilu, a 2016. izabran je u Generalno vijeće redemptorista. Osim svog materinjeg portugalskog, novi generalni poglavar govori tri službena jezika redemptorističke kongregacije: talijanski, španjolski i engleski.

Redemptoristi imaju više od 4500 članova diljem svijeta, i zastupljeni su u više od 80 zemalja. Kongregaciju je 1732. godine utemeljio sveti Alfonz Maria de Liguori u tadašnjem Napuljskom Kraljevstvu, a proširila se izvan Italije, osobito zahvaljujući djelovanju svetog Klementa Marije Hofbauera – zaštitnika grada Beča. Redovnička zajednica misijski pastoral vidi kao svoju temeljnu zadaću, ali čini i brojne druge zadaće u redovnom i izvanrednom pastoralu.

Na kapitulu sudjeluje 91 delegat, prenosi Vatican News.