Budi dio naše mreže
Izbornik

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije u studenome

Šibenik (IKA)

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 29. studenog u prostorijama svetišta Gospe od Vrpolja u Vrpolju.

Središnji dio susreta bilo je izlaganje „Učiti iz Tradicije: stilovi pogrešnog (negativnog, automatskog) razmišljanja i teološki odgovor (antiretička metoda)“ koje je održao policijski kapelan i župnik u Skradinu mr. sc. don Darko Poljak.

U izlaganju je istaknuo kako iz iskustva ranog monaštva proizlazi da put k Bogu dovodi do blizine zla, a slike stvarnog monaškog iskustva mogu biti pomoć u razumijevanju i ophođenju s našim iskustvima danas. Postoje dva djelotvorna oruđa za borbu s demonima: prvi je imenovanje demona. Imenovanje misli, namjere, osjećaja i strasti već stvara određenu distancu od istog. Drugo je tzv. antiretička metoda: negativnim mislima i nagovaranjima demona treba suprotstaviti pozitivna nagovaranja iz Svetog pisma, kazao je između ostalog vlč. Poljak.

U drugom dijelu rekolekcije svećenici su upoznati s predstojećim pastoralnim programima u Šibenskoj biskupiji. Biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Ante Vrcić uputio je na događaje vezane za mlade u narednom vremenskom periodu. Svećenike je upoznao s radom sa studentima koje je započelo polovinom studenoga.

Mjesni biskup Tomislav Rogić govorio je o sljedećoj pastoralnoj godini u Šibenskoj biskupiji. Kazao je kako proslavi jubilejske 2025. godine na razini sveopće Crkve prethodi Godina molitve te će ta godina biti i u Šibenskoj biskupiji.