Budi dio naše mreže
Izbornik

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić na 25. Međunarodnom kongresu Zaklade Renovabis

Berlin (IKA)

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) prof. dr. sc. Željko Tanjić sudjelovao je 15. i 16. rujna 2021. u  radu 25. Međunarodnog kongresa Zaklade Renovabis u Berlinu.

Međunarodni kongres Renovabis koji se održava svake godine od 1997. mjesto je informiranja i rasprava o važnim kretanjima u Crkvi i društvu u srednjoj i istočnoj Europi. Uz sudjelovanje brojnih gostiju iz svih dijelova Europe, kongres se razvio u važan forum za dijalog između Crkava u zapadnoj i srednjoj i istočnoj Europi.

Za 25. Međunarodni kongres Zaklade Renovabis odabrana je tema “Svi bi trebali biti jedno – Ekumenizam u srednjoj i istočnoj Europi – zadatak i obogaćivanje ”. Govorilo se o pitanjima konfesionalnog suživota između katoličkih, protestantskih i pravoslavnih kršćana kao i o ekumenizmu u svakodnevnom životu. S obzirom na pandemiju, kršćanske su se Crkve suočile s novim izazovima u načinu organiziranja pastorala, kateheze i bogoslužja, kao i u ekumenskoj suradnji. Razgovaralo se i o povijesno uvjetovanim razlikama među kršćanskim Crkvama. Sudionici su se složili s berlinskim nadbiskupom Heinerom Kochom, odgovornim za Zakladu Renovabis pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji, da je dijalog i odnos katoličkih, protestantskih i pravoslavnih kršćana danas sve nužniji i važniji s obzirom na sve veći broj ljudi koji nisu nijednog konfesionalnog opredjeljenja. Pandemija je onemogućila da se kao i dosada velik broj sudionika okupi u Berlinu tako da se mnogi predavači i gosti sudjelovali u radu na daljinu. Govori i predavanja dostupna su na poveznici.

Na ovogodišnjem kongresu Zaklada se oprostila od dosadašnjeg izvršnog direktora vlč. dr. Christiana Hartla i predstavljen je novi direktor vlč. prof. dr. Thomas Schwartz čiji mandat započinje 1. listopada 2021. Obojica su svećenici biskupije Augsburg.

Tijekom kongresa rektor Tanjić susreo se s dr. sc. Christianom Hartlom i zahvalio mu na suradnji sa Zakladom Renovabis koja je u njegovom mandatu bila izuzetno uspješna. Doktor Hartl zajedno je s nadbiskupom Bamberga mons. dr. sc. Ludwigom Schickom posjetio Hrvatsko katoličko sveučilište u travnju 2019. godine i tom je prigodom dogovorena financijska potpora Zaklade Renovabis za izgradnju sveučilišne knjižnice kao i za njezino opremanje potrebnom informatičkom opremom. U 2019. godini Zaklada je financijski podržala Drugu europsku konferenciju “Formacija i prevencija – moć kao služenje” i Drugi međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta s temom „Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice“ te je dogovorena suradnja za financiranje školarina za doktorske studije naših zaposlenika.

Rektor Tanjić susreo se i s novim direktorom vlč. Thomasom Schwartzom koji je s radošću primio čestitke akademske zajednice HKS-a te izrazio želju za daljnju uspješnoj suradnji. Prof. dr. sc. Schwartz ponovio je u razgovoru rektoru Tanjiću ono što je rekao i u svom govoru okupljenima na prvom danu kongresa da Renovabis kao crkvena karitativna i humanitarna organizacija ne vidi svoje partnere kao “molitelje”, već promovira njihove projekte “na jednakim osnovama”.

Rektor Tanjić tijekom svog boravka u Berlinu susreo se i s apostolskim nuncijem u Njemačkoj mons. Nikolom Eterovićem, koji je sudjelovao na završnom susretu ovogodišnjeg skupa Zaklade Renovabis.