Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Hospicij kao edukativni centar

Rijeka (IKA)

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi, koji je ove godine pao na 12. listopada, u Rijeci je obilježen kroz Integrirani tjedan Medicinskog fakulteta i Riječkog hospicija. Tim je povodom 17. listopada u Hospiciju održana konferencija za medije na kojoj su o razlozima i plodovima ove suradnje govorili ravnateljica Hospicija s. Daniela Orbanić, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, studentica Ivana Crnojević te mrtvozornik dr. sc. Valter Stemberga.

Novinarima su predstavili planove za buduću suradnju kojom bi Hospicij postao i edukativni centar. Sugovornici su potvrdili nužnost da studenti svoje medicinsko iskustvo steknu i u ovoj ustanovi, a to je iz prve ruke potvrdila mlada studentica Ivana Crnojević. Istaknula je kako je u Hospiciju naučila da medicina nije samo znanost, lijekovi i medicinski zahvati nego i ljubav i toplina prema čovjeku.

Bio je to pilot projekt suradnje Hospicija i Medicinskog fakulteta u kojemu je za početak sudjelovalo svega šest studenata, ali postavio je temelje za uvođenje novog kolegija na Medicinskom fakultetu. U sljedećoj bi akademskoj godini kolegij palijativne medicine trebao biti ponuđen studentima kao izborni predmet, rekao je dekan Rukavina.

Na kraju susreta dekanu je uručen poklon kao zahvala za suradnju, a on je odao priznanje svim djelatnicima Hospicija zbog svega što čine u brizi za umiruće, čime je zaokružena skromna svečanost proslave Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi.