Budi dio naše mreže
Izbornik

Rim: Relikvijar s moćima suca blaženika bit će izložen u državnim institucijama

Rim (IKA)

Relikvijar s moćima blaženog Rosaria Livatina, prvog suca u povijesti Crkve koji je uzdignut na čast oltara, bit će izložen u sjedištima najviših talijanskih državnih institucija. Planirane su i dvije konferencije sa završnom misom u bazilici Santa Maria degli Angeli.

Relikvijar, staklena vitrina s krvavom košuljom koju je mladi sicilijanski sudac nosio u jutro svog mučeništva, 21. rujna 1990., kad je stradao od ruku ubojica mafije iz Agrigenta, bit će izložen od 14. do 21. siječnja u sjedištima najviših talijanskih državnih institucija, prenio je Vatican News.

U relikvijaru se čuva košulja, sva umrljana krvlju, koju je blaženi Rosario Livatin nosio na dan svog ubojstva. Stići će u Rim sa Sicilije u petak 13. siječnja navečer. Tako će započeti prvo „hodočašće“ u talijanski glavni grad moći suca iz Canicattìa na Siciliji, ubijenog u dobi od 38 godina „iz mržnje prema vjeri“ i pravdi.

Hodočašće je organiziralo bratstvo Arciconfraternita di Santa Maria Odigitria dei Siciliani in Roma. Blaženikove moći čuvaju se u staklenom kućištu na čijem su gornjem dijelu ugravirani inicijali „S.T.D.“ tj. „Sub tutela Dei“, “pod Božjim pogledom i zaštitom”, kojima je blaženi mučenik započinjao svaku stranicu svojih dnevnika, a na dnu riječi „Kazneni zakon“ i „Evanđelje“, kojih se sudac Livatino u svom djelovanju držao i po njima ravnao. Relikvijar će biti izložen u sjedištima najviših talijanskih institucija, od Zastupničkog doma do Vrhovnog suda, od Ministarstva pravosuđa do sjedišta Ministarstva financija, ali i na sveučilištima, srednjim školama i rimskim župama, do subote 21. siječnja.

U istom tjednu bit će organizirana i dva predavanja posvećena blaženom sicilijanskom mučeniku.

Rosario Livatino proglašen je blaženim u nedjelju 9. svibnja 2021. U svom obraćanju toga dana vjernicima okupljenim na molitvu Anđeo Gospodnji na Trgu sv. Petra u Vatikanu papa Franjo je blaženog Rosarija nazvao „mučenikom pravde i vjere“. „Služeći zajednici kao čestit i pošten sudac, koji se nikada nije dao podmititi, trudio se suditi ne zato da kazni, nego zato da oslobodi. Njegov ga je rad uvijek stavljao ‘pod Božju zaštitu’; zato je postao svjedokom Evanđelja do svoje herojske smrti. Neka njegov primjer bude za sve, posebno za suce, poticaj da budu odani branitelji zakonitosti i slobode“, rekao je tom prigodom Papa.

Pobožni sudac Livatino ubijen je iz vatrenog oružja nakon što je talijanska mafija izgurala njegov automobil s autoceste na Siciliji, dok se vozio na posao, bez pratnje kako ne bi ugrozio tuđe živote osim vlastitog. Poznat kao „sudac dječjeg lica“ jer je izgledao mlađe od svojih 37 godina, Livatino je vodio mnoge istrage protiv mafijaških klanova na Siciliji.

Relikvijar u kojoj su čuvaju moći krvave košulje blaženog Rosaria Livatina