Budi dio naše mreže
Izbornik

Rimokatolička obnova u Ukrajini

Lavov (KAP/IKA )

U Zapadnoj Ukrajini ustanovljena je nova katolička biskupija rimskoga obreda (rimokatolička) sa sjedištem u gradu Mukačevo. To je područje dosad pripadalo rumunjskoj biskupiji Satu Mare.

Lavov, 28. 1. 1994. (KAP/IKA) – U Zapadnoj Ukrajini ustanovljena je nova katolička biskupija rimskoga obreda (rimokatolička) sa sjedištem u gradu Mukačevo. To je područje dosad pripadalo rumunjskoj biskupiji Satu Mare. Nove granice biskupija sada se poklapaju s državnim granicama. Katolici rimskoga obreda koji su u Ukrajini manjina imaju sad 4 biskupije sa sjedištima u Lavovu, Kamenec-Podolskom, Žitomiru i Mukačevu. U zapadnom dijelu države, u Galiciji, vjernici su većinom katolici bizantsko-slavenskog obreda (grkokatolici), a u drugim dijelovima države uglavnom su pravoslavni.
U ukrajinskom glavnom gradu Kijevu obnovljena je katolička crkva rimskog obreda koja je za vrijeme boljševičke vlasti bila pretvorena u planetarij i kino. Prošle su godine uklonjene pregradnje i ta crkva sv. Aleksandra dobila je prijašnji izgled. Svake je nedjelje crkva sve punija. Mise se slave na jezicima ukrajinskom, poljskom, ruskom, češkom i engleskom za inozemne diplomate.