Budi dio naše mreže
Izbornik

Roditeljska škola Riječke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

„Vještine roditeljstva“ bila je tema je 12. Roditeljske škole Riječke nadbiskupije koja se u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije koja se održala od 10. svibnja od 12. svibnja u Lovranu u Domu pastoralnih susreta.

Predavačica i voditeljica radionica bila je Jasminka Pribanić, pedagog i psihoterapeut, a radionice je držala i Željka Frković, bračni i obiteljski savjetodavac Riječke nadbiskupije.

Program Roditeljske škole započeo je molitvom i uvodnim pozdravom mons. Ivana Nikolića, voditelja Ureda za obitelj koji je kazao da su dosadašnja iskustva polaznika bila pozitivna, a ovogodišnja tema roditeljima je vrlo privlačna. Izrazio je nadu kako će roditelji pronaći odgovore na mnoga pitanja te smjernice kada naiđu na teškoće.

Prema riječima Željke Frković, Roditeljske škole pomažu roditeljima u njihovom svakodnevnom životu, radu u obitelji i odnosu s djecom. Posebnost ovakvih susreta jest ta što dolaze cijele obitelji – i otac i majka su sudjelovanjem u ovim Školama prepoznali dobrobiti i za jednog i za drugog. Ovakav susret pruža im i susret s drugim ljudima te osim stručnih pristupa i predavanja, mogu međusobno razmijeniti iskustva što je cilj i ove Roditeljske škole.

Program Roditeljske škole obuhvatio je tri predavanja i grupne radionice na kojima su sudjelovali roditelji. Temu Roditeljske škole je objasnila Jasminka Pribanić kazavši da se tema sama nametnula zato što danas sve češće susrećemo obitelji koje pod različitim pritiscima društva, okoline i vlastitih očekivanja nažalost imaju sve više problema u svom roditeljstvu. „Roditelji danas daju jako puno ljubavi, ali ne postavljaju granice i time čine svojoj djeci veliki problem u budućem rastu i razvoju. Osim granica u odgoju govorila sam i o stilovima roditeljstva što je roditelje jako zanimalo. Tom smo temom osvijestili u kojim segmentima roditeljstva najčešće griješimo. Zadnja tema predavanja bila je kako držati samopouzdanje djeteta. To je nešto što se prirodno nameće i dolazi zbog različitih greški u komunikaciji s našom vlastitom djecom gdje slijedimo neka svoja, možda i od svojih vlastitih roditelja, pogrješna razmišljanja.“

Osim predavanja i radionica, roditelji su imali priliku i za individualne konzultacije s predavačicom i voditeljicom radionica te slobodno vrijeme za druženje s drugim obiteljima.

Roditeljska škola zaključena je svetom misom koju je predvodio vlč. Miroslav Pergl, župni vikar župe sv. Matej na Viškovu. Za vrijeme trajanja predavanja i radionica, organizirano je čuvanje i rad s djecom.