Budi dio naše mreže
Izbornik

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA PROSLAVILA PETU OBLJETNICU USTOLIĐENJA PATRIJARHA ALEKSIJA II.

Moskva (IKA )

Moskva, 9. 6. 1995. (IKA) - Proslava pete obljetnice ustoli~enja poglavara Ruske Pravoslavne Crkva, patrijarha Aleksija II. zavrčena je sve~anim bogoslužjem u moskovskoj katedrali u ~etvrtak, 8. lipnja. "Patrijarh Moskve i cijele cijele Rusije", kako gl

Moskva, 9. 6. 1995. (IKA) – Proslava pete obljetnice ustoli~enja poglavara Ruske Pravoslavne Crkva, patrijarha Aleksija II. zavrčena je sve~anim bogoslužjem u moskovskoj katedrali u ~etvrtak, 8. lipnja. “Patrijarh Moskve i cijele cijele Rusije”, kako glasi puni naziv njegove službe, nastupio je tu službu 10. lipnja 1990. godine. Sve~anost je zapo~ela 7. lipnja sve~anim koncertom u moskovskom konzervatoriju, te molitvenim bdijenjem.
Za vrijeme upravljanja patrijarha Aleksija Ruskom Pravoslavnom Crkvom dogodio se raspad Sovjetskog Saveza i velika crkvena obnova. Osnovane su ili ponovno oživljene 32 episkopije, tako da Ruska Pravoslavna Crkva danas ima 114 episkopija. Obnovljeno je i viče od 8.000 župa, dva teoločka fakulteta, 12 sjemeničta i 23 čkole i 293 samostana. Ruska Pravoslavna Crkva broji 137 episkopa, viče od 13.000 sveđenika i 1.400 šakona.
Patrijarh Aleksij pokretao je i viče inicijativa za prekid rata na Balkanu, te se tako susreo s vjerskim poglavarima u Sarajevu i posjetio Beograd. U tijeku su razgovori o tome da se iduđe godine patrijarh Aleksij susretne s papom Ivanom Pavlom II. u benediktinskoj opatiji Panonhalma, koja slavi 1000. godičnjicu postojanja.